Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Financiën Dirk VAN MECHELEN en Vlaams minister van Wonen Marino KEULEN keurde de Vlaamse regering het uitvoeringsbesluit van het nieuwe decreet ter bestrijding van leegstand en verkrotting van woningen en/of gebouwen principieel goed. Het ontwerpbesluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

De toepassing van het vroegere heffingsdecreet van 22 december 1995 heeft in de praktijk geleid tot een aantal grote problemen, in het bijzonder met betrekking tot de leegstand. De vele bezwaarschriften bij de inning van de heffing getuigen hiervan. Om aan de problemen tegemoet te komen, heeft het Vlaams Parlement op 5 mei 2004 een nieuw decreet aangenomen dat het heffingsdecreet van 1995 wijzigt.

De belangrijkste wijzigingen t.o.v. het vroegere decreet zijn:


- Voor de betrokken burger worden grotere waarborgen en verhaalmogelijkheden decretaal ingebouwd. Zo krijgt de houder van het zakelijk recht steeds een respijtperiode van minimaal een jaar. In deze respijtperiode wordt de woning of het gebouw weliswaar opgenomen in de inventaris, maar de houder van het zakelijk recht is nog niet heffingsplichtig.


- Tevens is na de inventarisatie een georganiseerd beroep mogelijk zodat de vaststellingsgronden in het begin van de procedure in vraag kunnen worden gesteld.


- Verder is geopteerd om ook bij leegstand de vaststellingen te verrichten via een geobjectiveerd verslag, zoals nu al het geval is bij ongeschiktheid, onbewoonbaarheid en verwaarlozing. Op deze manier kunnen de betrokkenen terugvallen op een vaststaand verslag en worden de betrokkenen beter op de hoogte gebracht van de diverse gronden waarop de leegstand stoelt.


- Eén van de belangrijkste gevolgen van het nieuwe decreet is dat er geen heffingen verschuldigd zijn voor de heffingsjaren 2002 en 2003. Concreet betekent dit dat er geen aanslagbiljetten meer zullen worden verstuurd voor de betrokken heffingsjaren. Voor 2002 gaat het over 13.500 aanslagbiljetten. Wie toch al een aanslagbiljet ontving met vermelding 2002 of 2003 in het vak heffingsjaar - terug te vinden in de linker bovenhoek van het aanslagbiljet - moet deze heffing niet meer te betalen. Wie reeds betaald zou hebben voor één van deze twee heffingsjaren zal deze sommen terugbetaald krijgen.

Het nieuwe leegstandsdecreet vergt uiteraard de nodige uitwerking en hierbij moet tevens het uitvoeringsbesluit van 2 april 1996 worden aangepast. Het goedgekeurde ontwerpbesluit wijzigt op een aantal punten het besluit van de Vlaamse regering van 2 april 1996 en integreert de noodzakelijke aanpassingen die voortvloeien uit het nieuwe leegstandsdecreet.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be persinfo : Sofie Bockaert, woordvoerster van minister Keulen - tel. 02 553 28 43
e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---