Keuringsdienst van waren


Controles van de VWA wijzen uit dat 40% van de sportverenigingen de Drank- en Horecawet overtreedt.

May 28 2004

Controleurs van de VWA hebben in het najaar van 2003 545 sportkantines bezocht. Tegen 16 verenigingen werd proces verbaal opgemaakt, waarvan 7 keer voor de verstrekking van alcohol aan jongeren onder de 16 jaar. 204 verenigingen kregen een waarschuwing.

Er is met name gecontroleerd op de vergunning, de aanwezigheid van gekwalificeerd personeel, verstrekking aan jongeren onder de 16 jaar en de verplichte aanduiding leeftijdsgrenzen.

40% van de bezochte verenigingen overtrad een of meer bepalingen van de Drank- en Horecawet. 20% bleek niet te beschikken over een rechtsgeldige vergunning. Een derde daarvan had helemaal geen vergunning. Voor de overige verenigingen geldt dat de vergunning verouderd was. Bij 23 % van de verenigingen was geen gekwalificeerd personeel aanwezig. Dit is vereist als er alcoholhoudende drank geschonken wordt. Verder bleek 26% de aanduiding leeftijdsgrenzen niet te hebben aangebracht.

Tussen de verschillende sporten is onderscheid te maken: korfbal-, hockey- en voetbalverenigingen overtreden de Drank- en Horecawet minder dan gemiddeld, terwijl het bij de water- en paardensportverenigingen juist beduidend slechter is gesteld met de naleving van de Drank- en Horecawet.

In 2001 is een vergelijkbare inspectieronde uitgevoerd. Toen werden er meer overtredingen geconstateerd.

In vervolg op de bovengenoemde actie vormen de sporttoernooien op dit moment een speerpunt voor de controles op de verstrekking van alcohol aan jongeren.