Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Wetenschappen en Technologische Innovatie, Dirk VAN MECHELEN, beslist het nieuwe kenniscentrum, Flanders' Materials Center (FMC), gericht op Materiaalonderzoek, voor een bedrag van 7 miljoen euro te ondersteunen. Het gaat om een steunpercentage van 50% van de totale kost gedurende 3 jaar.
Het onderzoek legt de focus op het moleculair modelleren en de combinatorische methodologie (High Throughput) met als doel het materiaalonderzoek in Vlaanderen te versnellen en te verruimen. Agoria-Vlaanderen voerde voorafgaand een haalbaarheidsstudie uit, die mede werd ondersteund door de Vlaamse bedrijven Agfa-Gevaert, Arcelor, Bekaert en Umicore. Het initiatief werd daaropvolgend verder uitgewerkt in opdracht van een aantal belangrijke Vlaamse bedrijven in deze sector en met de potentieel betrokken onderzoekswereld (onderzoeksinstellingen en bedrijven).
Materiaalontwikkeling is een langdurig proces. "Dankzij deze steun van de Vlaamse regering kunnen de geselecteerde richtingen voldoende lang volgehouden worden, over conjuncturele schommelingen en tijdelijk minder succesvolle periodes heen", benadrukt minister Van Mechelen.
Materiaalontwikkeling is tevens een multidisciplinair proces waar netwerking nodig is. Daarenboven is kennis en apparatuur in materiaalonderzoek voor diverse bedrijven vaak generisch en situeren de onderlinge verschillen zich in de toepassingen. Het samenbrengen van verschillende disciplines en bedrijven in door de overheid gesteunde netwerken met strategische oriëntatie is dus in de materiaalwereld aangewezen. Dergelijke netwerken, bij aanvang regionaal, zijn een ideale opstap voor bredere Europese netwerken.

Het heeft ook weinig zin om infrastructuur te versnipperen over het Vlaamse onderzoekslandschap. Dit zal enkel leiden tot suboptimalisatie. Vandaar dat deze infrastructuur wordt uitgebouwd in een collectief kenniscentrum dat openstaat voor alle
materiaalonderzoekers in Vlaanderen. Bovendien zal dit nieuwe mogelijkheden scheppen voor ondernemingen die vandaag niet bezig zijn met materiaalontwikkeling om ook zelf, in samenwerking met hun leveranciers, tot dergelijk onderzoek over te gaan.
Voor het onderzoekscentrum zal infrastructuur worden uitgebouwd, maar ook beroep worden gedaan op bestaande kenniscentra zodat het kan gezien worden als 'gedeeltelijk virtueel'. In het totaal werden met 23 onderzoeksgroepen verdere afspraken gemaakt. Op middellange termijn zal het Flanders Materials Center zich kunnen uitbreiden naar andere materiaaldomeinen, zoals bv. naar biomaterialen, materialen met thermische, structurele e.a. eigenschappen, functionele gradiënt materialen,...
Het Flanders Materials Center wordt opgezet onder de vorm van een vzw. Het centrum krijgt in de uitbouwfase een kleine permanente staf en doet voor de rest beroep op mensen uit universiteiten en ondernemingen die voor de tijd die zij werken op de FMC-onderzoeksprojecten vanuit het centrum gefinancierd worden. Door de bundeling van krachten en expertise kan Vlaanderen in dit domein tot excellentie uitgroeien.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---