Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs en Vorming Marleen VANDERPOORTEN heeft de Vlaamse regering het voorontwerp van besluit betreffende de wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 31 juli 1990 houdende inrichting van het deeltijds beroepssecundair onderwijs principieel goedgekeurd.

Tot op heden is men verplicht in het deeltijds beroepssecundair onderwijs twee dagen per week les (een dag algemene vorming en een dag praktijk) te geven, de drie andere dagen kunnen de jongeren gaan werken. Dit geeft praktische problemen voor bijvoorbeeld bedrijven die in ploegen werken en per week een vaste ploeg willen. Een ander probleem is het feit dat hierdoor ook geen langdurige praktijkopleidingen in het centrum of bij andere opleidingspartners, bijvoorbeeld VDAB, kunnen gegeven worden.

Het principieel goedgekeurde besluit van de Vlaamse regering maakt het mogelijk om gedurende drie jaar experimenten in te dienen waarbij in plaats van 40 weken 15 uur lesgegeven wordt, de school een planning opmaakt waarbij de 600 uren les in andere blokken verdeeld over het hele schooljaar gegeven wordt. Hierdoor kan de school vlotter inspelen op specifieke noden zoals bijvoorbeeld het intensief opleiden in de onthaalperiode om jongeren snel naar de arbeidsmarkt te brengen of een langere periode een specifieke beroepsopleiding laten volgen bij een andere partner (vb. opleiding heftruckchauffeur bij VDAB). Daarnaast laat dit de centra voor deeltijds onderwijs ook toe meer projectmatig te werken waarbij de lessen algemene vorming en praktijk in het project kaderen, maar niet noodzakelijk elke week twee dagen vullen.

Een laatste voordeel van dit besluit ligt in het feit dat centra hierdoor ook vlotter opleidingen kunnen afstemmen op samenwerking met bedrijven in de regio.

persinfo : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. 02 553 99 11 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---