Openbaar Ministerie

Zutphen, 28 mei 2004

persverklaring OM Zutphen en OM Münster

GEMEENSCHAPPELIJK PERSBERICHT PARKETTEN ZUTPHEN EN MÜNSTER

Vandaag heeft er op het parket in Münster een bijeenkomst plaatsgevonden tussen de parketten Münster en Zutphen. Hieraan hebben de volgende personen deelgenomen:

- Hoofdofficier van Justitie Zutphen mr. L.M. van Zanten-Renders;
- Hoofdofficier van Justitie Münster H.J. Wagner;
- Officier van Justitie Zutphen mr. H.A.A. Vrijhoeven, zaaksofficier;
- Officier van Justitie Zutphen mr. E.J. Heus, persofficier;
- Staatsanwalt Münster Lechthape, zaaksofficier;
- Oberstaantsanwalt Münster W. Schweer, persoffcier; evenals vertegenwoordigers van de Duitse politie te Münster en de Politie Noord- en Oost Gelderland.

Allereerst werd vastgesteld dat de samenwerking tussen de beide parketten en politie-instanties, in het bijzonder bij de beëindiging van de gijzeling in Münster, uitstekend heeft gewerkt.

Er is gesproken over het mogelijke misverstand in de aanvangsfase van het onderzoek tussen de politie-instanties in Borken en Noord-en Oost Gelderland.
De politie in Nederland heeft niet, zoals verondersteld door de Duitse politie, op de betreffende maandagmorgen geweten wat de identiteit van de verdachte was alsmede de bekendheid met de vluchtauto.

Op korte termijn vindt zowel aan de Duitse als Nederlandse kant een evaluatie plaats, om in de toekomst vergelijkbare misverstanden te voorkomen.
Voor nu hebben de beide Hoofdofficieren van Justitie de afspraak gemaakt snelle en intensieve contacten met elkaar te onderhouden.

mr. E.J. Heus, persofficier Zutphen Wolfgang Schweer, persofficier Münster