Openbaar Ministerie

Zutphen, 28 mei 2004

Uitleveringsverzoek verdachte ontvoeringszaak Eibergen

Na overleg tussen het Openbaar Ministerie Zutphen en de Staatsanwaltschaft Münster heeft de officier van justitie van het OM Zutphen besloten een uitleveringsverzoek in te dienen voor de verdachte van de ontvoering van een 13 jarig meisje uit Eibergen.

Het uitleveringsverzoek wordt ingediend om de verdachte hier in Nederland te kunnen vervolgen. Stemt de verdachte in met de uitlevering dan kan dit via een versnelde procedure, die zon twee maanden in beslag zal nemen. Stemt de verdachte niet in met uitlevering dan zal de procedure langer duren.

De verdachte heeft inmiddels in Duitsland een advocaat toegewezen gekregen die hem bij zal staan.

Op zondagmiddag 23 mei kwam bij de politie een melding binnen van de ontvoering van een 13 jarig meisje bij Rekken. In het Duitse Ahaus had zich een soortgelijk incident voorgedaan, hierbij wisten de twee betrokken meisjes te ontkomen.
Maandag kwam in de loop van de dag, mede dankzij vele honderden tips, de verdachte in beeld. Op maandagavond kon de Duitse politie de verdachte lokaliseren en na urenlang onderhandelen kon hij worden aangehouden. Het ontvoerde meisje kwam vrij. De verdachte is een 37-jarige man die verbleef in de Utrechtse TBS-kliniek Flevo Future. Hij keerde op 11 mei niet terug van onbegeleid verlof.