Ingezonden persbericht


HULPVERLENING LILIANE FONDS GROEIT 18%

Recht doen aan kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden

Het Liliane Fonds meldt in zijn jaarverslag 2003 en in zijn nieuwsbrief van juni, dat het in 2003 aan 37.730 kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden hulp heeft kunnen geven. Dit is een stijging van bijna 18% ten opzichte van 2002, toen 31.982 kinderen werden geholpen. Per kind werd in 2003 gemiddeld ¤ 142,54 bijgedragen in de revalidatiekosten. De hulp kwam tot stand in samenwerking met een netwerk van 1732 mediators (lokale contactpersonen) in 80 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Verborgen ramp

Miljoen kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden gaan door het leven zonder enig toekomstperspectief. Hun ouders kunnen de medische zorg en de hulpmiddelen die ze nodig hebben, onmogelijk betalen. De combinatie van armoede en een handicap blokkeert de ontwikkeling, het welzijn en de toekomst van de kinderen. Ze blijven achter bij hun leeftijdgenoten zonder handicap en leiden dikwijls een geïsoleerd bestaan. Veel kinderen met een handicap gaan niet naar school. Ze leven achteraf, onzichtbaar voor de buitenwereld. Hun bestaan is een 'verborgen ramp'.

Kinderrechten

Op 20 november 1989 gaf de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties haar goedkeuring aan het Verdrag van de Rechten van het Kind. Inmiddels hebben, op een enkele uitzondering na, alle landen het Verdrag ondertekend. In het Verdrag staat onder meer, dat alle kinderen recht hebben op gelijke kansen, op goede voeding, op veiligheid en bescherming, op behoorlijke huisvesting, op mogelijkheden om te spelen en op onderwijs. In een apart artikel vermeldt het verdrag, dat kinderen met een handicap daarnaast ook nog recht hebben op speciale zorg en aandacht en op onderwijs, dat aansluit op hun specifieke behoeften. Maar in de praktijk worden juist de rechten van kinderen elke dag opnieuw op grote schaal geschonden. Dit geldt in het bijzonder voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden, omdat aan hun belangen dikwijls weinig gewicht wordt toegekend.

Liliane Fonds

Al bijna 25 jaar maakt het Liliane Fonds zich sterk voor de rechten van kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Met rechtstreekse, kleinschalige hulp op maat in samenwerking met mediators, die ter plaatse wonen en werken, maakt het Liliane Fonds hun medische en sociale revalidatie mogelijk. Uiteindelijk doel is de versteviging van de veerkracht van de kinderen en de vergroting van hun persoonlijke en maatschappelijke mogelijkheden. Het Liliane Fonds heeft het Keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Dit CBF-Keurmerk is een garantie voor een verantwoorde werving en besteding van fondsen.



Ingezonden persbericht