Gemeente Eindhoven

Persbericht: 28 mei 2004, no. 150

B5-gemeenten en gedeputeerden dichten gat tussen Bureau Jeugdzorg en lokaal veld

De B5-gemeenten Helmond, Den Bosch, Tilburg, Breda en Eindhoven hebben op 25 mei 2004 met gedeputeerden R. Augustijn en W. Luijendijk gesproken over de oplossing voor aansluiting van Bureau Jeugdzorg met het lokaal veld. Het doel van deze aansluiting is te komen tot een sluitende hulpverleningsketen. Het resultaat van het overleg is positief. Alle partijen onderschrijven de uitgangspunten en zijn het eens over gezamenlijke bekostiging. Voor de zomervakantie geven gedeputeerden uitsluitsel over de provinciale financiële bijdrage.

Uitgangspunten

* een wettelijk smal Bureau Jeugdzorg;

* het principe van vindplaatsgericht werken vanuit school, politie en buurt;

* het besef van urgentie voor de aansluiting met Bureau Jeugdzorg;
* de positieve ervaringen met SMW (schoolmaatschappelijk werk) en JPP (Jeugdpreventieproject bij politie.

Huidige situatie
De afgelopen jaren hebben gemeenten op lokaal niveau de regie gevoerd over het jeugdbeleid en hierbij zijn verschillen in de uitvoeringspraktijk ontstaan. Zo wordt schoolmaatschappelijk werk bij de ene gemeente uitgevoerd door het algemeen maatschappelijk werk, bij een ander door een brede welzijnsinstelling en bij weer een ander door een instelling voor jeugdzorg. De ene gemeente ziet in de komst van de Wet op de jeugdzorg reden om de aansluiting tussen verschillende vormen van hulpverlening te veranderen, de ander ziet geen reden voor verandering. De provincie wil daarop aansluiten. Tussen een smal Bureau Jeugdzorg en lokaal veld zit per definitie een gat en als er niets ondernomen wordt, is er geen sluitende aanpak. Het smal Bureau Jeugdzorg heeft tot taak indicatie en doorverwijzing voor zwaardere vorm van jeugdhulpverlening. Door de keuze voor een smal provinciaal Bureau Jeugdzorg is de gemeenten duidelijk wat ze zelf moeten doen om tot een sluitende aanpak te komen. Een ieder is ervan overtuigd dat schoolmaatschappelijk werk en jeugdpreventieproject hierbij effectieve instrumenten zijn.

Financiering
Om toch enige eenduidigheid in de provinciale aanpak te bewerkstelligen hebben de B5-gemeenten de provincie gevraagd om met haar eigen middelen 50% te bekostigen en van gemeenten mag hetzelfde gevraagd worden. Afhankelijk van de hoeveelheid middelen kan hiermee richting worden gegeven aan het aansluitvraagstuk. Bij de gemeente is de hoop erop gevestigd dat de provincie ten minste het huidige bedrag continueert en de provincie hierover snel besluit.

© 2004 Gemeente Eindhoven