Vlaamse overheid

Op voorstel van Gilbert BOSSUYT, Vlaams minister van Energie, heeft de Vlaamse regering haar principiële goedkeuring gehecht aan het besluit dat bepaalt dat elektriciteit in het weekend voortaan wordt aangerekend aan nachttarief. De huidige prijs van elektriciteit overdag in het weekend weerspiegelt de lagere productiekosten immers niet.

Als de elektriciteitsvraag hoog is, zoals tijdens piekmomenten op een weekdag, moeten extra centrales ingezet worden om elektriciteit op te wekken, wat de productiekosten verhoogt en dus ook de prijs. Voor een optimale werking van de elektriciteitscentrales is het belangrijk dat de elektriciteitsprijzen de kosten weerspiegelen. Op die manier worden gezinnen en bedrijven aangemoedigd om hun verbruik te verschuiven van dure naar goedkopere uren.

De elektriciteitsprijzen in periodes met ongeveer hetzelfde verbruik moeten dan ook dezelfde zijn. De totale elektriciteitsvraag overdag in het weekend is gemiddeld 2,7% lager dan 's nachts op een weekdag en 17,5% lager dan overdag op een weekdag. Het is dus logisch dat voor het elektriciteitsverbruik in het weekend het nachttarief wordt toegepast.

Deze maatregel, waarvan de invoering voorzien wordt op 1 januari 2005, zorgt voor correctere informatie over de elektriciteitskosten en stimuleert de gezinnen en de kleine bedrijven om hun verbruik te verschuiven naar goedkopere uren. Voortaan kunnen taken zoals de strijk en de was overdag tijdens het weekend gebeuren in plaats van 's avonds laat in de week. Door een vlakker afnameprofiel kunnen meer energiezuinige centrales worden ingezet wat het rationeel gebruik van energie ten goede komt.

Het besluit zal nu voor advies voorgelegd worden aan de SERV, de MINA-raad en de VREG.

persinfo : Joris Vandenbroucke, woordvoerder van minister Bossuyt - tel. 02 553 70 11
e-mail: persdienst.bossuyt@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---