Provincie Noord-Holland

Subsidie in Hollands Bloementuin juist besteed
In een accountantsonderzoek dat het bureau IPO/ACON heeft gedaan in opdracht van de provincie Noord-Holland, naar bestedingen van de door de provincie aan de Cooperatie Westpolder verstrekte subsidies voor het project Hollands Bloementuin zijn geen uitgaven gevonden die niet juist zijn besteed.

Hollands Bloementuin is een groot project in de gemeente Anna Paulowna op het gebied van duurzame bollenteelt. Het is bedoeld om land geschikt te maken voor bollenteelt, alsmede aanleg van recreatieve voorzieningen, een servicecentrum en showtuin. Belangrijk doelen zijn ook de aanleg van waterbekkens en filters om het oppervlaktewater schoon te krijgen en de verplaatsing van bollentelers uit de binnenduinrand.

Gedeputeerde Staten (GS) hebben op 10 februari 2004 een besluit genomen over de voortgang van het project op basis van een onderzoek door IPA-ACON. Bij behandeling door provinciale staten werden vragen gesteld door insprekers en statenleden. GS hebben daarop besloten om IPA-ACON opdracht te geven tot een aanvullend accountantsonderzoek.

Er zijn door de accountant geen uitgaven gevonden die niet in overeenstemming zijn met de daaraan door de provincie gestelde doelen. Ook is geen sprake van afroming van subsidiegelden door de Coöperatie Westpolder of door de opgerichte commanditaire vennootschap Bloementuin Landbouwgronden CV. Het is nu aan de commissie economie, landbouw en Europa van provinciale staten om zich over het rapport uit te spreken. Zij zullen het onderzoek op 7 juni aanstaande bespreken. Ellen van der Klei 28 mei 2004