Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 28-5-2004

Opheffen contracteerplicht voor zorgkantoren

Het kabinet stemt in met het voorstel van staatssecretaris Ross (VWS) om de contracteerplicht voor zorgkantoren op te heffen. Het kabinet wil zo de zorgkantoren de mogelijkheid geven om zorg doelmatiger in te kopen. Het gaat om de functies huishoudelijke en persoonlijke verzorging, verpleging, ondersteunende en activerende begeleiding en behandeling voor zover niet gekoppeld aan verblijf.

Tot nog toe zijn zorgkantoren op basis van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) verplicht met elke toegelaten instelling in het werkgebied een contract te sluiten. Producten kunnen echter per aanbieder verschillen, evenals de prijs per functie. Als de zorgkantoren willen selecteren op kwaliteit en prijs van de zorg, dan moeten zij ook de vrijheid hebben om tussen aanbieders te kiezen en met bepaalde aanbieders geen contract te sluiten.

De maatregel is volgens het kabinet ook van belang om de groei van de AWBZ in 2004 te beheersen. Hiertoe is 11 mei een aanwijzing aan het CTG gegeven. Het kabinet streeft ernaar de contracteerplicht per 1 september op te heffen. Als de zorgkantoren niet meer álle nieuwe aanbieders hoeven te contracteren, kan de groei van de AWBZ beter worden beheerst.