Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
28 mei 2004

NIEUWE WET BIEDT MEER MOGELIJKHEDEN VOOR MAATWERK BIJ

MEDEZEGGENSCHAP

Het kabinet wil de kwaliteit van de medezeggenschap verbeteren door meer maatwerk mogelijk te maken, door de betrokkenheid bij het werk van de ondernemingsraad (OR) te stimuleren en de regelgeving eenvoudiger en toegankelijker te maken. De Wet op de ondernemingsraden wordt daartoe vervangen door de Wet medezeggenschap werknemers. De nieuwe wet biedt werkgevers- en werknemersorganisaties de mogelijkheid zelf afspraken te maken over hoe zij de medezeggenschap in de onderneming willen vormgeven. Ook wordt het mogelijk om met instemming van de ondernemingsraad de wettelijke bevoegdheden van de OR te beperken. Verkiezingen voor ondernemingsraden zullen voortaan in één bepaalde week in het jaar plaatsvinden.

Dit heeft het kabinet besloten op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Volgens het kabinet kan niet worden volstaan met een wijziging van de Wet op de ondernemingsraden, maar verdient een nieuwe wet de voorkeur. De huidige wet is volgens het kabinet inmiddels door verschillende veranderingsrondes te ingewikkeld en te ontoegankelijk geworden.

Werknemers en werkgevers krijgen meer vrijheid om in CAO's af te wijken van de wettelijk verplichte structuur van medezeggenschap. Zij kunnen dan zelf afspreken hoe de medezeggenschap in de onderneming vorm krijgt. Zo is een concern dat uit verschillende bedrijven bestaat of een bedrijf met verschillende bedrijfsonderdelen niet langer verplicht een centrale OR of groepsondernemingsraad in te stellen. Wel blijft de huidige regel gelden dat een ondernemingsraad moet worden ingesteld bij vijftig of meer werknemers. Ook bij een kleiner aantal werknemers is het mogelijk om een ondernemingsraad in te stellen.

De nieuwe wet biedt, net als de oude wet, de mogelijkheid om met instemming van de ondernemer de OR meer bevoegdheden te geven dan is voorgeschreven. De nieuwe wet maakt het ook mogelijk met instemming van de ondernemingsraad de bevoegdheden van de OR te beperken.

De verkiezingen van ondernemingsraden worden vereenvoudigd en vinden voortaan in één bepaalde week plaats. Naar verwachting leidt dit tot meer aandacht voor de verkiezingen, waardoor de belangstelling voor het werk van de OR zal toenemen. Dit kan bovendien de naleving van de wet bevorderen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 28.05.2004