Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht Ministerraad
28 mei 2004

BELASTINGDIENST WORDT OOK LOKET VOOR TOESLAGEN

Wie huursubsidie, tegemoetkoming kinderopvang of een zorgtoeslag aanvraagt, heeft voortaan nog maar met één loket te maken. De Belastingdienst Toeslagen gaat vanaf 1 januari 2006 deze drie inkomensafhankelijke regelingen uitvoeren. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Wijn van Financiën en minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met het wetsvoorstel Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir) waarin dit geregeld wordt.

Het is efficiënt en klantvriendelijk om deze drie inkomensafhankelijke regelingen door één loket te laten uitvoeren. De Belastingdienst beschikt al over inkomensgegevens en over een geavanceerd automatiseringssysteem om grote aantallen gegevens te koppelen en te verwerken. De burgers hoeven maar naar één loket voor het aanvragen van huursubsidie, tegemoetkoming kinderopvang en zorgtoeslag. Het niet-gebruik zal hierdoor afnemen en de uitvoering van de regelingen wordt doelmatiger.
De Awir werkt in tegenstelling tot de huidige inkomensafhankelijke regelingen met het actuele inkomen, waardoor aansluiting met de feitelijke draagkracht wordt verkregen. De huidige regelingen werken veelal met een inkomen uit het verleden.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 28.05.2004