Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
28 mei 2004

PLAN VAN AANPAK OM ADMINISTRATIEVE LASTEN VOOR BURGERS TE

VERMINDEREN

De ministerraad heeft ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een plan van aanpak van minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties om de administratieve lasten voor burgers met een kwart te verminderen. Dit kan door regels te schrappen of te verbeteren, door werkprocessen te stroomlijnen en door de toepassing van informatie- en communicatietechnologie.

Bij veel gelegenheden zijn burgers verplicht de overheid informatie te leveren, zoals bij het aanvragen van een vergunning, het doen van aangifte (belasting, geboorte), het voeren van inspraak-, bezwaar- en beroepsprocedures of het aanvragen van een uitkering. Het voldoen aan al die informatieverplichtingen kost burgers tijd en geld.

De doelstelling de lasten voor burgers in 2007 met een kwart verminderd te hebben, geldt voor de rijksoverheid. Inmiddels is duidelijk dat ook provincies en gemeenten de lasten die zij veroorzaken, willen verminderen. Tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie zal ook aandacht worden besteed aan het verminderen van administratieve lasten die voortvloeien uit Europese regelgeving.

Speciale aandacht zal gaan naar mensen die te maken hebben met een opeenstapeling van regelingen en de administratieve lasten die daaruit voortvloeien, zoals ouderen, chronisch zieken, gehandicapten en mensen met een uitkering. Omdat het soms om kleine groepen gaat, zou anders het risico bestaan dat departementen deze lasten niet opnemen in hun reductievoorstellen.

RVD, 28.05.2004