Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Financiën

Persbericht Ministerraad
28 mei 2004

200 MILJOEN EURO VOOR VERHOGING EN VEREENVOUDIGING

BELASTINGVOORDEEL VOOR MENSEN MET KINDEREN

De komende jaren verhoogt het kabinet het belastingvoordeel voor mensen met kinderen met 200 miljoen euro. Dit gebeurt in twee stappen: in 2005 met 50 miljoen euro en in 2006 met nog eens 150 miljoen euro. In 2006 worden de kinderkortingen ook eenvoudiger. Nu bestaan er vier verschillende kortingen voor mensen met kinderen met elk een eigen inkomensgrens. In plaats daarvan komt er één enkele belastingkorting. Gezinnen met een inkomen tot 26.000 euro per jaar krijgen dan een belastingkorting van 780 euro. Voor gezinnen met een of twee kinderen is dat 123 euro meer dan nu; voor gezinnen met drie of meer kinderen 59 euro. Boven dit jaarinkomen neemt de hoogte van de nieuwe korting geleidelijk af naarmate het inkomen hoger is. Dit moet voorkomen dat mensen er, zoals nu, scherp op achteruitgaan bij het overschrijden van bepaalde inkomensgrenzen. Mensen met een inkomen boven de 45.550 euro ontvangen geen kinderkorting meer en gaan er maximaal 110 euro per jaar op achteruit. Nu ligt het inkomen waarboven mensen geen recht meer hebben op een kinderkorting op 59.612 euro.

Dit heeft het kabinet besloten op voorstel van minister De Geus en staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Wijn van Financiën. Het kabinet baseert zijn besluit op onderzoek naar inkomensafhankelijke regelingen.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het kabinet ook laten onderzoeken of het wenselijk zou zijn om de kinderbijslag afhankelijk te maken van de hoogte van het inkomen van de ouders. Het kabinet voelt hier niet voor. Het doel van de kinderbijslag is de verschillen in besteedbaar inkomen tussen mensen met en zonder kinderen te verkleinen. De kinderkortingen zijn gericht op ondersteuning van ouders met een laag inkomen en zijn om die reden wel afhankelijk van het inkomen van de ouders. Naar het oordeel van het kabinet vullen kinderbijslag en kinderkorting elkaar goed aan.

RVD, 28.05.2004