Openbaar Ministerie

28 mei 2004

Geen vervolging in dodelijk ongeval Emmeloord

Het Openbaar Ministerie te Zwolle-Lelystad heeft besloten de strafzaken tegen de verdachten in het onderzoek van het dodelijk ongeval op 19 september 2003 op de Botdrager te Emmeloord te seponeren wegens een gebrek aan bewijs.

De Botdrager was een volledig nieuw aangelegde doodlopende weg met een lengte van enkele honderden meters. De Botdrager eindigt, na een berm van circa 7 meter, in een lager gelegen sloot. De Botdrager is te bereiken via een rotonde op de Marknesserweg. Op 19 september 2003 was op geen enkele wijze kenbaar gemaakt dat de Botdrager een niet voor verkeer toegankelijke dan wel een doodlopende weg was. Tevens waren er geen hekken geplaatst. Ter plaatse was er ook geen verlichting. Het slachtoffer, niet bekend ter plaatse, heeft op 19 september 2003 te 21.00 uur op de Botdrager gereden en is aan het einde van de weg met zijn auto in de sloot terechtgekomen. Ten gevolge van het ongeval is hij overleden. Dit dramatische gevolg is aanleiding geweest voor een grondig en serieus opsporingsonderzoek. Hierin werden twee direct betrokken ambtenaren van de gemeente NoordOostpolder en twee direct verantwoordelijke medewerkers van het aannemersbedrijf KWS als verdachte aangemerkt voor dood door schuld.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat het ongeval te wijten is aan de optelsom van fouten gemaakt door de betrokkenen van de gemeente en KWS.

Op individueel niveau zijn deze fouten echter niet van dien aard dat een strafrechtelijke vervolging terzake dood door schuld gerechtvaardigd is.