Vlaamse overheid

Op voorstel van de Vlaamse minister van Wetenschappen en Technologisch Innovatiebeleid Dirk VAN MECHELEN, hechtte de Vlaamse regering haar goedkeuring aan de oprichting van een Industrieel Onderzoeksfonds (IOF) bij de Vlaamse universiteiten.

De valorisatie van universitaire kennis in industriële en maatschappelijk relevante toepassingen gebeurt in het grootste gedeelte van Europa aan een te laag tempo. Als motor van het publiek gefinancierde Onderzoeks- en Ontwikkelingssysteem (O&O) hebben de universiteiten hierin een cruciale rol te vervullen.

Het IOF moet elke universiteit dan ook toelaten een eigen beleid te voeren dat gericht is op het opbouwen van een portefeuille aan potentieel toepassingsgerichte kennis, met economische finaliteit. Het IOF zal harmonieus aansluiten bij het valorisatiebeleid van de universiteit en haar interfacewerking en leiden tot een maatschappelijke valorisatie en overdracht van de opgebouwde kennis, onder meer via samenwerking met het bedrijfsleven, de overheid en de non-profitsector of via het oprichten van nieuwe bedrijven.

De middelen worden over de universiteiten verdeeld via een op performantie gerichte verdeelsleutel. Hierbij wordt onder meer rekening gehouden met het aantal industriële contracten, het aandeel in het Europese Kaderprogramma voor Onderzoek en Ontwikkeling, het aantal octrooien en het aantal gerealiseerde spin-offs.

Het IOF gaat van start op 1 oktober 2004 en ontvangt voor het begrotingsjaar 2004 een bedrag van 2 miljoen euro. Het is de bedoeling dat dit vanaf 2005 op 10 miljoen euro wordt gebracht.

De middelen zullen in de eerste plaats besteed worden aan mandaten van onbepaalde duur. Via deze mandaten voor onderzoekers zal er een meer permanente, ondersteunende omkadering voor de samenwerking met de industrie komen.

"Met dit nieuwe fonds komen we tegemoet aan de vraag naar een aantrekkelijkere omkadering voor onze onderzoekers. Onze universiteiten krijgen nu dan ook alle kansen voor de verdere uitbouw van het industrieel gericht aan hun instellingen", benadrukt minister Dirk Van Mechelen.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---