Vlaamse overheid

Op voorstel van de Vlaamse ministers Jef TAVERNIER, Gilbert BOSSUYT en Patricia CEYSENS, keurde de Vlaamse regering het Vlaams toewijzingsplan inzake de verhandelbare emissierechten goed.

Dit plan brengt de Vlaamse omzetting van de EU-richtlijn inzake de verhandelbare emissierechten en het realiseren van de Kyoto-doelstelling een stuk dichterbij. Naast het plan werd ook de wettelijke basis voor het emissierechtenhandelssysteem door middel van een besluit van de Vlaamse regering goedgekeurd. De definitieve goedkeuring van zowel het toewijzingsplan als het besluit zal eind september rond zijn.

Het plan brengt de realisatie van de Kyoto-doelstelling binnen handbereik. De totale Vlaamse reductie-inspanning bedraagt 30 miljoen ton CO2 equivalenten. Het toewijzingsplan, dat werd gebaseerd op het Vlaams klimaatbeleidsplan zorgt reeds voor een reductie van 24 miljoen ton CO2 of ongeveer 80% van de Vlaamse Kyoto-verplichting.

Het Vlaamse toewijzingsplan zal een van de meest ambitieuze plannen binnen de Europese Unie zijn. Tijdens de eerste handelsperiode van het emissiehandelssysteem (2005-2007) wordt voor een totaal van 105 miljoen ton CO2 in de vorm van emissierechten aan de Vlaamse bedrijven toegewezen. Dit is 25 miljoen ton CO2 minder dan hetgeen deze bedrijven aan CO2 tijdens dezelfde periode zouden uitstoten in een business as usual scenario.

Het toewijzingsplan kan nu aan de voorzitter van de Nationale klimaatcommissie en de Europese Commissie worden bezorgd.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Tavernier - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties
---