aangepaste preventiescenario's - Jongeren en ouders aan het woord
Mime-Version: 1.0

Time : 4:34:05 PM
Date : Friday, May 28, 2004
Sender Name: Rodin Foundation

Onderzoek in het kader van het ontwikkelen van individueel aangepaste preventiescenario's - Jongeren en ouders aan het woord

Report on www.rodin-foundation.org - 28.05.2004 - 18.00h

De WHO geeft binnen de rookpreventie de noodzaak aan om geïndividualiseerde benaderingen te ontwikkelen die aangepast zijn aan specifieke doelgroepen in functie van hun specifieke eigenschappen (kennisniveau, bijzonderheden in het tabakgebruik, demografische gegevens Bovendien stelt de WHO dat jongeren op een actieve manier moeten kunnen deelnemen aan aan de ontwikkeling, het plannen en uitvoering
van preventieprogramma.

Geïnspireerd door de richtlijnen van de WHO, via kwalitatief onderzoek, heeft de Rodin Stichtigng jongeren en ouders aan het woord gelaten.
Dit onderzoek wilt hoofdzakelijk de onbewuste motivaties die gelieerd zijn aan tabakgebruik van de jongeren achterhalen. Hun tabaksgebruik, de evolutie van dit gedrag, verwachtingen t.ov verschillende preventiemiddelen werden geëxploreerd. Tevens werd de attitude en gedrag van de ouders mbt. preventie onderzocht.

Methodologisch hebben we individuele interviews en focusgroepen met jongeren en ouders gebruikt. De doelgroep jongeren werd niet als een homogene groep beschouwd. Verschillende subgroepen (16-18 jarigen, 12-13 jarigen, 10-12 jarigen). Om de motivaties die gerelateerd zijn met het emotionele leven en die eerder van onbewuste aard zijn en die gelieerd zijn aan tabakgebruik te kunnen achterhalen werden projectieve technieken gebruikt.

Vanuit de verschillende verhalen van jongeren werden 6 motivatieprofielen om te roken gedefinieerd. :

- roken om nieuwe ervaringen op te doen;

- roken om zich een bepaald imago aan te meten;
- roken om een controle over de emoties te krijgen;
- roken om een gevoel van verlies en verlatenheid te compenseren ,
- een op zoek zijn naar veiligheid;

- roken om zich in een groep te integreren;

- roken voor het plezier.

De resultaten tonen aan dat:

a. Motivaties:

1. "Roken om controle over de emoties te krijgen of om gevoel van veiligheid te krijgen" kwamen vooral voor in de verhalen van jongeren die aangaven dat ze zich verslaafd voelden.

2. In tegenstelling tot de verwachting werden deze motivaties mbt. roken ook bij jongeren van 10-12 jaar teruggevonden.

b. Preventie:

1. Alle jonge ondervraagden geven aan dat primaire preventie in lager onderwijs dient te gebeuren.

2. Jongeren van 16-18 jaar geven aan dat primaire preventie hen niet meer aangaat (omdat het voor hen te laat komt). Ze stellen dat primaire preventie in de lagere school diende te gebeuren.
3. Jongeren van 10-12 jaar zien de belangrijkste plaats binnen de preventie voor niet de school weggelegd, zij verwachten dit van de ouders. Het is voornamelijk van hen dat ze een dialoog en uitwisseling van gedachten verwachten.

4. De grote meerderheid van oudergroepen zien echter een belangrijke rol mbt. preventie voor de school weggelegd.

Op basis van de resultaten van de kwalitiatieve enquête geeft de Rodin Stichting volgende aanbevelingen.


1. Om elke primaire preventie te beginnen vóór de preadolescentie.
2. Om deze gegevens aan te vullen met de gegevens uit een kwantitatieve enquête zodat we de statistische verdeling van de verschillende gevonden jongerenprofielen kunnen meten.
3. Om, voor de jongeren die verwachtingen hebben tav. een verandering van hun interne gevoelens, interventiemodellen te voorzien dienen de scholen zeker een initiële rol spelen in het geven van een centrale plaats in het preventieproces aan de ouders.
Exprimentele pilootprojecten die reeds serieus geëvalueerd zijn, zouden moeten geïmplementeerd worden.
Meer nog, deze gegevens roepen op tot een ruime reflectie. Het is noodzakelijk dat de actoren uit de gezondheids- en preventiesector zouden nadenken over de rol die elk van hen (school, CLB, ouderverenigingen...) heeft in thema's als tabakspreventie en algemene gezondheidspromotie. Bovendien moet ook nagedacht worden over de plaats die onze maatschappij wil geven aan de scholen.
4. Voor de jongeren wiens belangrijkste motivatie ligt in het behoren tot een groep, moet de preventie verder gaan in de richting van het uitbouwen en toepassen van duidelijke regels die het roken verbieden op school en op alle openbare plaatsen. De prijsverhoging van een pakje sigaretten kan, voor deze jongerengroep, bijdragen tot de preventie. Men dient te onderlijnen dat deze maatregelen voor de algehele bevolking hun efficiëntie reeds veelvuldig hebben bewezen. Deze studie toont aan dat deze maatregelen hoofdwaarschijnlijk voor deze groep het meeste impact heeft.

5. Voor de jongeren die eerder controle of een bepaald imago zoeken, kunnen de preventiemiddelen de manipulaties van de tabaksindustrie aan het licht brengen helpen.

Contactpersonen :

- Dr Stefaan Desmet, +32 496 183 285

- Dhr Wout Somers, +32 486 22 05 74

URL: http://www.rodin-foundation.org
http://www.rodin-foundation.org/WEBSITE_NL/Press.htm http://www.rodin-foundation.org/WEBSITE_FR/Press.htm