Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl



Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 563
Datum: 5/28/2004

OPRICHTING REGIEORGAAN VOOR ICT-ONDERZOEK EN -INNOVATIE

Om versterking en focus aan te brengen in het Nederlandse ICT-onderzoek richt het kabinet een Regieorgaan voor ICT-onderzoek en
-innovatie op. Daarnaast heeft het kabinet ingestemd met het Actieplan Concurreren met ICT-Competenties, 'Regie en rendement in de ICT-kennisketen' van de ministers Brinkhorst van Economische Zaken en van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Dit actieplan schetst de beleidscontext waarin het Regieorgaan zal opereren.

Het instellen van het Regieorgaan is een belangrijke stap om de Nederlandse ICT-kennispositie verder te verbeteren en om ervoor te zorgen dat die kennis beter wordt benut en omgezet in concrete ICT-producten en -diensten. Het regieorgaan moet bestaande knelpunten in het ICT-onderzoek helpen oplossen onder meer door eenheid aan te brengen in de strategische aansturing van dit onderzoek over de gehele kennisketen. Die knelpunten zijn vooral:
gebrek aan volume en strategische concentratie van het ICT-onderzoek;
weinig wisselwerking tussen publiek en privaat ICT-onderzoek;
17) kennis wordt te weinig benut.

Hiertoe krijgt het regieorgaan krijgt mede zeggenschap over lopende ICT-onderzoeken en innovatieprogramma's, in orde van grootte van 90 miljoen Euro in de komende jaren. Daarnaast worden extra middelen vrijgemaakt. De overheid en NWO investeren voor de korte termijn tot en met 2006 een bedrag van 15 miljoen Euro. Vanaf 2007 kan voor ICT als sleuteltechnologie een beroep worden gedaan op de kennisenveloppe uit het regeerakkoord die het kabinet ter beschikking heeft gesteld voor investeringen in de kenniseconomie.

De komst van het regieorgaan was reeds aangekondigd in de recent verschenen Rijksbrede ICT-agenda en maakt deel uit van het innovatie- en wetenschapsbeleid zoals verwoord in Innovatiebrief en Wetenschapsbudget 2004. De oprichting van het regieorgaan kan op een breed draagvlak rekenen van kennisinstellingen en bedrijven.

Het Actieplan Concurreren met ICT-Competenties, 'Regie en rendement in de ICT-kennisketen' bevat een aantal flankerende actielijnen die beogen innovatie in ICT te versnellen, ICT-toepassingen in het MKB te bevorderen en het Nederlandse ICT-onderzoek beter in te bedden in het Europese landschap. Zo wordt een toolkit met onder andere roadmaps ontwikkeld om de behoeften aan innovatieve oplossingen bij toepassers en gebruikers van ICT boven tafel te krijgen. Voorts zal een samenwerkingsverband van Syntens, Media Plaza en Senter seminars en workshops organiseren om nieuwe ICT-toepassingen binnen het MKB te stimuleren. Dat gebeurt aan de hand van strategische toekomstvisies, de Next-generation scenario's die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld voor o.a. multimedia, embedded systemen, breedband, en voor de bouw-, transport- & distributiesector, gezondheidszorg en de petrochemie.

Ook zal het MKB kennis kunnen maken met inspirerende voorbeeldprojecten die in het kader van het beleid van de afgelopen jaren zijn ontwikkeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om dynamische transportplanning, voedselveiligheid, het op afstand meten van rugpijn op de werkplek, eenvoudige en betaalbare web-gebaseerde applicaties voor het MKB, en zelflerende vertaaltechnologie. Daarnaast stimuleert de overheid intensievere Nederlandse deelname aan baanbrekend ICT-onderzoek in Europese samenwerkings-verbanden zoals het Information Society Technology Programma (IST), Eureka, de European Research Area en de European Technology Platforms, alsook meer bilaterale samenwerking. Van dit laatste vormt de recente overeenkomst over technologische samenwerking met Vlaanderen over de as Eindhoven-Leuven een goed voorbeeld.

Noot van de redactie: inlichtingen bij Luuc van Zijp, tel: (070) 379 61 17

28 mei 04 16:19