Time : 4:48:29 PM
Date : Friday, May 28, 2004
Sender Name: Berry Coordination Center

Unilin verliest Duits Gebruiksmodel - Berry Group haalt slag thuis in gebruiksmodelgeschil

Oostrozebeke, 28/05/04.

Op 27 april 2004 heeft het Duits Patent Bureau te München uitspraak gedaan in de nietigheidsprocedure tegen Unilins Duitse Gebruiksmodel (Gebrauchsmuster) DE 297 24 428. Deze nietigheidsprocedure werd door de Berry Group (via Alloc AS) en enkele andere laminaatproducenten ingesteld.

Het Duits Patent Bureau heeft na de zitting van 27 april dit Duitse Gebruiksmodel van Unilin volledig nietig verklaard.*

Dit Gebruiksmodel beschermde laminaatvloerpanelen met geïntegreerde vergrendelingselementen gefreesd uit het basismateriaal (MDF/HDF) van de panelen waarbij deze panelen via een klik-verbinding geïnstalleerd kunnen worden.

Samen met de andere eisende partijen heeft Berry zich tijdens deze nietigheidsprocedure vooral gebaseerd op de patentaanvraag van Välinge Innovation AB van 1994 inzake lijmvrije installatiesystemen voor vloerpanelen alsook op een meer recent Japanse patentaanvraag als meest relevante stand der techniek. Deze patentaanvragen, daterend van vóór Unilins Utility Model, beschrijven duidelijk een lijmvrije klikverbinding voor vloerpanelen. Bijkomend argumenteerde Berry bovendien dat de conclusies van Unilins Gebruiksmodel geen nieuwheid bevatten.

Gedurende de zitting heeft Unilin verscheidene aanpassingen aan de conclusies van het Gebruiksmodel naar voor gebracht om zodoende het model met een verminderde beschermingsomvang te kunnen behouden. Deze pogingen bleven echter zonder resultaat.

Het feit dat dit Gebruiksmodel, door Unilin als basis genomen voor verschillende aantijgingen en procedures tegen de Berry Group, werd nietig verklaard, kan belangrijke gevolgen hebben voor de lopende rechtszaken op basis van dit Gebruiksmodel.

Na de definitieve bevestiging door het Europees Patent Bureau van de geldigheid van Välinges Europees Patent 0 698 162 in maart, zien Berry en Välinge in de huidige beslissing een duidelijke herbevestiging van hun vertrouwen in de gekozen strategie alsook in het resultaat van de aankomende oppositieprocedures in juli tegen Unilins Europees Patent 1 024 234 vóór het Europees Patent Bureau. Dit Europees Patent beschrijft in grote lijnen dezelfde octrooiconclusies als dit vernietigd Gebruiksmodel.


* Tegen huidige beslissing kan beroep worden ingesteld. Een meer gedetailleerde persmededeling zal worden opgemaakt zodra de volledige tekst van de beslissing beschikbaar is.