Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

Wim Kok (Justitie)
070 370 7266

Frank Wassenaar (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) 070 426 8261

4473
28.05.04

Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

INTENSIEVE INTERNATIONALE SAMENWERKING OP HET TERREIN VAN TERRORISME,

GRENSOVERSCHRIJDENDE CRIMINALITEIT EN ILLEGALE MIGRATIE

De ministers Donner (Justitie), Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) hebben vandaag in Brussel een verklaring ondertekend met hun collega-ministers uit België, Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk voor een intensieve grensoverschrijdende samenwerking op het terrein van terrorisme, grensoverschrijdende criminaliteit en illegale migratie.

De samenwerking zal worden geïntensiveerd op het terrein van uitwisseling DNA-profielen, risicopersonen, vingerafdrukken en informatie-uitwisseling ter vergroting van de veiligheid van grote evenementen, bijvoorbeeld op het terrein van sport of bijeenkomsten van de Europese Raad. Daarnaast zal onderzoek worden gedaan naar gebruik van profielopsporing in het kader van terrorismebestrijding en wordt de inzet van gewapende vluchtbegeleiders gefaciliteerd. Op het terrein van illegale migratie zal informatie worden uitgewisseld en zullen documentenadviseurs worden ingezet ter voorkoming van illegale migratie. Daarnaast breiden de landen de operationele samenwerking tot gemeenschappelijke repatriëring naar de landen van herkomst uit. Op het terrein van de politiesamenwerking is besloten tot gemeenschappelijke patrouilles en andere gezamenlijke vormen van politionele samenwerking. Bij het uitwisselen van persoonsgegevens waarborgen de betrokken landen nadrukkelijk dat de nationale en internationale voorschriften over de bescherming van persoonsgegevens worden nageleefd.

De samenwerking op deze terreinen zal uiteindelijk vorm krijgen in een verdrag en zal worden ondertekend door de Beneluxlanden en Duitsland en Oostenrijk.
In de verklaring worden enkele uitgangspunten voor de verdergaande samenwerking met aangrenzende landen vastgelegd. De samenwerking wordt tot stand gebracht omdat de grenzen binnen de Europese Unie (EU) steeds minder een hindernis vormen voor terrorisme, grensoverschrijdende criminaliteit en illegale migratie. De betrokken landen willen intensiever samenwerken en geschikte maatregelen treffen. In het uiteindelijke verdrag zullen gedetailleerdere afspraken worden gemaakt. Ook andere lidstaten van de Europese Unie kunnen zich aansluiten bij deze samenwerking en worden doorlopend geïnformeerd over de onderhandelingen en de resultaten. Bij de onderhandeling wordt uitdrukkelijk rekening gehouden met de lopende werkzaamheden van de Europese Unie op de genoemde onderdelen.
------------------------

28 mei 04 16:57