Algemene Inspectiedienst (AID)

Illegale export vogelpestmest
Kerkrade, 28 mei 2004

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft een onderzoek afgesloten tegen twee intermediairs/mesttransporteurs op de Veluwe, die in de periode eind 2003 en begin 2004, illegaal pluimveemest van besmette bedrijven uit de vogelpestperiode hebben geëxporteerd naar België. Bij het onderzoek naar deze zaak is niet precies komen vast te om welke hoeveelheden mest het gaat, maar in ieder geval is vastgesteld dat meerdere vrachten van deze mest naar een bedrijf in de regio Antwerpen zijn geëxporteerd.

Voor deze mest waren geen exportvergunningen ingevolge de EU-verordening afgegeven en ook ontbraken de vereiste gezondheidscertificaten. De bedrijven haalden de vrachten mest uit de depots met de pluimveemest die tijdens de vogelpestcrisis van vorig jaar waren ingericht.

Bij de verhoren van de verdachten, de verantwoordelijke personen, hebben zij een bekennende verklaring afgelegd. Tegen beide bedrijven wordt proces-verbaal opgemaakt.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.