VNG

VNG wijst voorstel Bestuurlijke boete in huidige vorm af

Persbericht

VNG wijst voorstel Bestuurlijke boete in huidige vorm af

De VNG benadrukt in haar advies aan minister Donner (Justitie) en minister Remkes (BZK) nogmaals dat zonder uitbreiding van de scope van de bestuurlijke boete tot verkeersdelicten er financieel en organisatorisch een grote kans is dat de bestuurlijke boete niet of nauwelijks van de grond zal komen. Hierdoor zal er van een flinke uitbreiding van de inzet op handhaving weinig terecht komen. Dit staat in het advies dat de VNG aan de ministers heeft gestuurd

In het ontwerp voor een Memorie van Toelichting wordt inzicht gegeven in de financiële implicaties van de introductie van de bestuurlijke boete. Iedere euro aan opbrengsten vergt 2,5 euro aan investeringen. Dit is niet acceptabel. De VNG blijft er daarom voor pleiten om ook bepaalde verkeersovertredingen onder de regeling van de bestuurlijke boete te brengen.

Tot haar spijt moet de VNG constateren dat in het conceptwetsvoorstel niet aan de gemeentelijke wensen tegemoet wordt gekomen. Het conceptwetsvoorstel wijkt niet of nauwelijks af van de Hoofdlijnennotitie inzake bestuurlijke boete kleine ergernissen die de VNG vorig jaar heeft ontvangen en waar reeds eerder advies over is uitgebracht.

Inhoudelijk komt onze reactie dan ook in grote lijnen overeen met het advies van 3 februari 2004 waarin wij puntsgewijs onze reactie op de Hoofdlijnennotitie hebben verwoord.

U kunt deze adviezen nalezen op www.vng.nl

Den Haag, 28 mei 2004