Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van 28 mei 2004 FEZ/dir/2004/25966

Onderwerp Bijlage(n) Onderzoeken naar beloningspakketten en

financieel beheer

In vervolg op mijn brief van 27 mei (kenmerk ADdir2004425652) over de vermeende onregelmatigheden bij het ministerie van OCW deel ik u het volgende mee.

Omdat er over de geconstateerde onregelmatigheden en over de aanpak hiervan op geen enkele wijze onduidelijkheid mag bestaan, heb ik besloten om opdracht te geven voor twee onderzoeken:
1. In het eerste onderzoek wordt nagegaan in hoeverre de benoemingen in schaal 16 en hoger overeenkomstig de bestaande regelgeving tot stand is gekomen. Voorts of voor ambtenaren in schaal 16 en hoger het beloningspakket d.w.z. bewust belonen, reis- en representatiekosten, toeslagen en toelagen overeenkomstig de bestaande regelgeving zijn toegekend en verwerkt. Bij geconstateerde gebreken zullen voorstellen dan wel oplossingen worden aangedragen. Dit onderzoek zal door een extern bureau worden uitgevoerd.
2. Het tweede onderzoek richt zich op de volgende punten:
· Maak een inventarisatie van de mate waarin gebruik is gemaakt van toelagen bij OCW en laat daar een rechtmatigheidsbeoordeling op los.
· Beoordeel het financiële beheer van de personele uitgaven van het ministerie van OCW. Dit onderzoek zal door de Algemene Rekenkamer worden uitgevoerd.

Zoals in de brief van gisteren aangekondigd zal ik uw Kamer in de loop van volgende week op een aantal punten nader informeren. Ik zal dan ook bovengenoemde onderzoeken nader toelichten.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

(Maria J.A. van der Hoeven)
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl