Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams leemilieuminister Jef TAVERNIER wijzigt de Vlaamse regering principieel het besluit inzake afvalvoorkoming en -beheer (VLAREA). Deze wijziging is nodig om uiterlijk op 13 augustus te voldoen aan de Europese richtlijn betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.

Door de wijziging van het VLAREA stelt de Vlaamse leefmilieuminister scherpe inzameldoelstellingen voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA): koelkasten, diepvriezers, computers, CD-spelers, noem maar op. "We staan in Vlaanderen voorop wat betreft de selectieve inzameling van deze goederen. Met deze Vlareawijziging leggen we ons in Vlaanderen de verplichting op om tegen 2007 8,5 kg AEEA per inwoner selectief in te zamelen met het oog op hergebruik en recyclage. Nu ligt dat nog op vijf kg per inwoner. Daarmee zijn we twee keer zo ambitieus als wat Europese richtlijnen van ons verlangen. Daarnaast dient er niet alleen te worden ingezameld, maar ook effectief zoveel mogelijk hergebruikt of gerecycleerd. Afhankelijk van het type apparaat liggen de doelstellingen op 70 tot 80%."

Minister Tavernier bracht ook andere wijzigingen aan in VLAREA. Onder meer wordt het principe "de vervuiler betaalt" verder verduidelijkt. Dit wil zeggen dat producenten financieel verantwoordelijk zijn voor de inzameling van hun producten op de containerparken eens die een afvalstof geworden zijn. Zo krijgen we de garantie dat de prijs voor afvalinzameling verrekend wordt met de producten en niet wordt afgewenteld op intercommunales die hun inkomsten halen uit gemeentebelastingen die geen onderscheid maken tussen vervuilers en niet-vervuilers.

Het wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Tavernier - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---