Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Ontwikkelings- samenwerking Jef TAVERNIER besliste de Vlaamse regering Mozambique financieel te steunen bij de bouw van een nieuwe vleugel van het "24 de julho hospital" in Beira waar vooral tuberculosepatiënten (TBC) worden verzorgd. TBC is een zogenaamde opportunistische infectie die vaak voorkomt bij aidspatiënten. Voor de hele operatie werd
1,3 miljoen euro vrijgemaakt. De nieuwe vleugel die met Vlaamse steun gebouwd wordt, zal plaats bieden aan 80 patiënten.

Het Vlaamse ontwikkelingsbeleid spitst zich toe op een drietal Afrikaanse landen: naast Mozambique zijn dat Marokko en Zuid-Afrika. In Mozambique ligt de focus van de ontwikkelingshulp op het bestrijden van HIV en aids. Eind 2002 schatte men dat 1,4 miljoen mensen op een totale bevolking van 18 miljoen besmet zijn met het HIV- /aidsvirus. Elke dag komen er 500 besmettingen bij en sterven er 220 mensen tengevolge van de epidemie. 13,8% van de seksueel actieve bevolking is besmet met het virus. Ongeveer 50% van alle hospitaalbedden wordt bezet door aidspatienten.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Tavernier - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---