EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Gelderse politiek ondermijnt economische belangen

Provinciale Staten heeft besloten om te bezuinigen op goederenvervoer. Het budget dat voor goederenvervoer beschikbaar is wordt vrijwel geheel wegbezuinigd. EVO stelt bezorgd vast dat de provincie met deze ondoordachte maatregel de groei van de lokale economie belemmert.

Geen oog voor de positie van het goederenvervoer staat gelijk aan geen oog voor het belang van de lokale economie. Het laten voortbestaan van belemmeringen voor goederenvervoer betekent een extra obstakel voor de opleving en de ontwikkeling van de Gelderse economie. Door de centrale ligging is in Gelderland een aantal distributiecentra gevestigd van grote landelijke ketens. Ook bezit Gelderland veel handels- en productiebedrijven met een belangrijke regionale distributiefunctie. Hier is veel werkgelegenheid mee gemoeid.

Van de totale bezuinigingen van ruim vijf miljoen euro vallen de grootste klappen bij het goederenvervoerbeleid. Hier wordt 1,7 miljoen euro op bezuinigd. Dit is bijna het gehele budget. Als gevolg van de bezuinigingen kan de stichting IGON haar activiteiten niet voortzetten. In deze stichting werken provincie en organisaties van het bedrijfsleven samen om efficiënter wegvervoer en vervoer over water te stimuleren.

De provincie besteedt overigens wel aandacht aan het oplossen van de grote verkeersknelpunten op de rijkswegen in de regio. In het Provinciale Verkeers- en Vervoerplan wordt geprobeerd de bereikbaarheid voor de toekomst ook op regionale wegen in stand te houden. Dit betreft echter niets anders dan het wegwerken van noodzakelijke achterstanden. Er is jarenlang nauwelijks infrastructuur aangelegd in Gelderland. Om de economische positie van Gelderland op termijn niet te laten verslechteren is dat wel noodzakelijk.

EVO blijft aandringen bij GS en PS op voldoende aandacht voor een goede afwikkeling van het goederenvervoer over weg, water en spoor in het Provinciale Verkeers- en Vervoerplan dat later dit jaar door Provinciale Staten wordt vastgesteld.