ST. BEACH RESORT KIJKDUIN

Kijkspel van contrasten tijdens Boulevard des Sculptures

PERSBERICHT Den Haag, 14 april 2004

KIJKSPEL VAN CONTRASTEN TIJDENS BOULEVARD DES SCULPTURES

Van vrijdag 28 mei t/m zondag 20 juni staat op de boulevard en in de aangrenzende duinen
van Kijkduin, de familiebadplaats bij Den Haag, een veelzijdige, internationale collectie beelden en glasobjecten onder de naam Boulevard des Sculptures 2004.
De meeste kunstenaars creëren een werk geïnspireerd door de unieke locatie waar zee, duinen en een sterk wisselende lichtval de sfeer bepalen.

De expositie is gratis toegankelijk en is van zonsopgang tot zonsondergang te bekijken. Bij stralende zon zien de beelden er heel anders uit dan bij zonsondergang of een bewolkte dag. Het is dus zeker interessant om Boulevard des Sculptures meermalen te bezoeken. Door de uiteenlopende kleuren, materialen en vormen is de expositie ook voor kinderen leuk om naar te kijken.

Boulevard des Sculptures 2004 wordt een kijkspel van contrasten, zoals het gesloten brons en marmer tegenover het transparante glas. Maar ook de gladgeschuurde, witmarmeren Baadster van de Italiaanse beeldhouwster Maria Gamundi versus het twee meter hoge ruw-bronzen paard van de Nederlander Jos Dirix. Het menshoge object De Jurk van de Amerikaanse Karen Lamonte, geheel van glas gemaakt, lijkt van binnen uit tot leven te komen, maar straalt aan de buitenkant een grote sereniteit uit. De Tsjechische Alena Matejkova presenteert een architectonisch werk met twee glazen gates van elk twee meter hoog. Bezoekers lopen door de eerste gate en zien zichzelf weerspiegeld in de tweede, dichte gate waarmee de tentoonstelling wordt afgesloten. Een extra vermelding verdient de installatie van Ap Verheggen, die met bronzen reliëfs een geografische verkenningstocht beschrijft. Het object wordt begeleid door geluiden van regen en zee en een gedicht van Rijn Vogelaar.

De collectie is bijeengebracht door Hanneke Besseling van galerie De Twee Pauwen en Caroline van Diest van Artra Art Consultancy. De beelden worden uitgelicht volgens een speciaal lichtontwerp van lichtarchitect Bram van Baalen (BAVA). Tuinarchitect Arend Jan van der Horst creëert bij ieder beeld een natuurlijke achtergrond.

De professionele beeldhouwers en glaskunstenaars zijn afkomstig uit o.a. Italië, Tsjechië, USA, Spanje, Frankrijk, Engeland en Nederland. In totaal staan er ruim dertig werken.

Naam evenement : Boulevard des Sculptures 2004
Datum : vrijdag 28 mei t/m zondag 20 juni
Locatie : Deltaplein en boulevard Kijkduin
Organisatie : Stichting Beach Resort Kijkduin Publieksinformatie: kijkduin.nl en tel 0900- 3403505 (0,45 p.m.)

Boulevard des Sculptures 2004 wordt mede mogelijk gemaakt door de stichting Den Haag 2004, puur cultuur(zie www.denhaag2004.nl), Casema Cultuur Fonds, Gemeente Den Haag en de Kamer van Koophandel Haaglanden. In 2002 kwamen er 180.000 bezoekers naar de beelden kijken.