Miko


Miko ziet groeikansen in nieuwe EU-landen

Miko investeert in koffieservicebedrijf in Slowakije

Turnhout, 27 mei 2004 - De aan Euronext Brussel genoteerde koffieservice- en kunststofverpakkingsspecialist Miko heeft eind mei een contract ondertekend ter verwerving van een 75 % belang in een koffieverdeler in Slowakije, die zal opereren onder de naam Miko Kava.

Het betreft een kleine éénmanszaak die enkele jaren geleden in Prievidza werd opgestart door een onafhankelijke verdeler, met als core business het aanbod van Miko koffieconcepten aan de out-of-home markt. Dit is de markt waar koffie gedronken wordt buiten de eigen huiselijke sfeer, met name in horeca en kantoren. De omzet bedraagt momenteel ca. EUR 100.000.

De participatie geschiedt onder de vorm van een kapitaalinbreng die de opbouw van een infrastructuur moet financieren om toekomstige groei mogelijk te maken. In het opstartbudget zijn naast de lokale partner drie medewerkers voorzien.

Hoewel de grootte van het bedrijf in het geheel van de Miko-groep te verwaarlozen is, en er in de eerstvolgende jaren geen winstverwachtingen zijn, heeft de raad van bestuur dit initiatief goedgekeurd. "Enerzijds geloven wij dat de aanhechting van Slowakije aan de EU op termijn groeipotentieel zal meebrengen. Anderzijds hebben wij een koffieserviceoperatie in buurland Tsjechië (omzet EUR 380.000) die in positieve zin evolueert. De opgedane ervaring in Tsjechië zal ook de operatie in Slowakije ten goede komen", aldus Frans Van Tilborg, gedelegeerd bestuurder en directeur export van de Miko-groep.

"Als men vandaag een koffieboontje plant, duurt het nagenoeg 6 jaar eer men ten volle verse koffiebonen kan oogsten. Het is met deze langetermijnvisie dat wij onze instap op de Slowaakse markt beoordelen", aldus Frans Michielsen, gedelegeerd bestuurder en CEO van de Miko-groep.

Behalve in Slowakije heeft de Miko-groep momenteel vestigingen in een aantal andere Europese landen, met name in Frankrijk, Nederland, Engeland, Polen, Tsjechië, Duitsland en uiteraard België. De groep behaalde in 2003 een geconsolideerde omzet van EUR 73,32 miljoen, dit is 7 % meer dan in 2002.

EINDE