Verbond van Verzekeraars

Privacy hoeft reïntegratie niet te bijten

Privacyregels staan reïntegratie van de zieke werknemer niet in de weg. Dat is althans een van de belangrijkste conclusies van de studie De zieke werknemer en privacy die het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vorige week heeft gepresenteerd. Het Verbond is het eens met deze conclusie, maar wijst er wel op dat gegevensuitwisseling een belangrijk onderwerp in de verdere uitwerking van het nieuwe WAO-stelsel moet zijn.

Door nieuwe wetgeving is er de afgelopen jaren veel veranderd met betrekking tot de gegevensuitwisseling. Het CBP wil met de studie duidelijkheid scheppen over de mogelijkheden en grenzen van de gegevensuitwisseling. Op basis van huidige wet- en regelgeving heeft het college praktische vuistregels opgesteld, zodat er een juiste en zorgvuldige omgang met gegevens van de zieke werknemer kan worden gerealiseerd.
Deze vuistregels zijn bedoeld voor de zieke werknemer (als sollicitant), voor de werkgever, de ondernemingsraad, de arbodienst, het reïntegratiebedrijf, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en ten slotte natuurlijk ook de (verzuim)verzekeraar.
Goed dat deze regels zijn opgesteld, reageert beleidsmedewerker Petra van de Goorbergh van het Verbond. Wij hopen dat ze kunnen bijdragen aan het oplossen van knelpunten, waaronder onduidelijkheid in de regelgeving over het gegevensverkeer omtrent reïntegratie.

Efficiënter en effectiever
In de conclusies wijdt het CBP ook een alinea aan de privatisering van de sociale zekerheid. Volgens het college moeten er in toekomstige wetgeving over de (gedeeltelijke) privatisering van de WAO duidelijke spelregels voor de gegevensverstrekking tussen publieke en private partijen worden vastgelegd. Van de Goorbergh benadrukt het belang van gegevensuitwisseling voor verzekeraars, maar pleit ook heel nadrukkelijk voor een gelijk speelveld. Verzekeraars moeten op gelijke wijze en binnen gelijke termijnen dezelfde gegevens als het UWV kunnen verkrijgen om de verzekeringsovereenkomst en de reïntegratie daadwerkelijk te kunnen uitvoeren. Wij hopen nog steeds dat verzekeraars in de toekomst met alle bij reïntegratie betrokken partijen (de arbodiensten, reïntegratiebedrijven, werkgevers en het UWV) via het sofi-nummer kunnen communiceren. Dat zal niet alleen bijdragen aan een efficiënter en effectiever reïntegratieproces, maar ook leiden tot een administratieve lastenverlichting. Het CBP zal de studie, vooral met het oog op veranderende wetgeving, regelmatig actualiseren. De meest recente versie is te vinden op de website www.cbpweb.nl.

Verzekerd!, mei 2004