Koninklijke Ahold


ContactRouteDisclaimerEnglish ____________________ Ga
Investor Relations Corporate Governance Media Informatie Over Ahold Ahold in de samenleving Werkmaatschappijen Carrière Introductie Nieuws Webcasts & Presentaties Fotodatabase Agenda Veelgestelde Vragen

Ahold oneens met beslissing Euronext

28/05/04

Zaandam, 28 mei 2004 Ahold heeft vandaag bekend gemaakt dat Euronext heeft besloten Ahold een ernstige schriftelijke waarschuwing te geven met betrekking tot overtredingen van artikel 28h Fondsenreglement in de periode voorafgaand aan de publicatie van een persbericht op 24 februari 2003 door Ahold. De beslissing is gebaseerd op het advies van de Adviescommissie Fondsenreglement (de Commissie). De Commissie is van mening dat Ahold artikel 28h Fondsenreglement heeft overtreden door niet op of kort na 13 januari 2003 de gerezen (gerede) twijfel over de mogelijkheid tot consolidatie van ICA onder NL GAAP voor het boekjaar 2002 openbaar te maken, en door de kennelijk omvangrijke fraude bij U.S. Foodservice niet binnen enkele dagen na het bij Ahold bekend worden hiervan op 12 februari 2003, althans in algemene bewoordingen openbaar te maken.

Ahold is het niet eens met het besluit van Euronext en evenmin met het advies van de Commissie, dat volgens Ahold is gebaseerd op een incomplete en incorrecte interpretatie van de feiten. Er is geen mogelijkheid voor Ahold om tegen het besluit van Euronext in beroep te gaan. Ahold is van mening dat zij artikel 28h Fondsenreglement niet heeft overtreden en dat Ahold door de publicatie van het persbericht op 24 februari 2003 met betrekking tot beide kwesties heeft gehandeld overeenkomstig het Fondsenreglement, en wel om de volgende redenen.

Consolidatie ICA
Ahold is van mening dat de feiten aantonen dat op 13 januari 2003 onvoldoende vaststond dat de consolidatie van ICA niet zou zijn toegestaan. De publicatie van een persbericht over deze kwestie op of kort na 13 januari 2003 zou derhalve mogelijk misleidend zijn geweest.

Na 13 januari 2003 heeft Ahold intensief overleg gepleegd met zowel Deloitte & Touche als de overige aandeelhouders in ICA teneinde te voldoen aan de vereisten voor consolidatie van ICA en teneinde vast te stellen dat dit ook in het verleden terecht was. Dit overleg was reeds ver gevorderd op zaterdag 22 februari 2003. Ahold is van mening dat zij integrale consolidatie van ICA onder NL GAAP over 2002 zou hebben kunnen handhaven als het overleg niet zou zijn afgebroken door het boven tafel komen van andere joint venture side letters op 22 februari 2003. Een meer gedetailleerde toelichting op de gang van zaken betreffende deze kwestie in de periode van 13 januari tot 22 februari 2003 is te vinden in Hoofdstuk II (met name nummers II.71-II.79 en II.47-II.63) van Aholds verweerschrift met betrekking tot de procedure inzake het enquêteverzoek van de Vereniging van Effectenbezitters, de VEB, en andere verzoekers, dat te vinden is op de website van Ahold, www.ahold.com. De Commissie heeft in haar advies voorts laten meewegen dat ernstige bedenkingen waren geuit over het functioneren van de toenmalige CFO van Ahold, Michiel Meurs. Ahold is van mening dat deze bedenkingen op zichzelf niet de publicatie van een persbericht noodzakelijk maakten en dat zij de markt tijdig heeft geïnformeerd omtrent Michiel Meurs. Op 13 januari 2003 was nog geen beslissing genomen met betrekking tot de positie van Michiel Meurs. Bovendien was het niet alleen aan Ahold om hierover te beslissen. Over de beëindiging van het dienstverband zou, om praktische redenen, met Michiel Meurs overeenstemming moeten worden bereikt. Een meer gedetailleerde toelichting is te vinden in Hoofdstuk IX (nummers IX.167-IX.182) van Aholds verweerschrift met betrekking tot de procedure inzake het enquêteverzoek van de VEB en andere verzoekers.

U.S. Foodservice
Ahold is van mening dat de publicatie van een persbericht voorafgaand aan 24 februari 2003 niet vereist was uit hoofde van artikel 28h Fondsenreglement omdat het een aanzienlijke tijd kostte om de omvang van de boekhoudkundige onregelmatigheden volledig te overzien. Op 12 februari 2003 werd Ahold geïnformeerd dat boekhoudkundige onregelmatigheden waren ontdekt met betrekking tot de verantwoording van promotionele bijdragen bij U.S. Foodservice. Ahold heeft onmiddellijk externe deskundigen aangesteld om een intern onderzoek naar de omvang van de boekhoudkundige onregelmatigheden te houden. Als gevolg van de complexiteit van de afspraken ten aanzien van de promotionele bijdragen en het feit dat toenmalige leden van het management van U.S. Foodservice informatie over deze afspraken achterhielden, heeft Ahold pas voldoende inzicht in de omvang van de boekhoudkundige onregelmatigheden gekregen in het weekend van 22-23 februari 2003. Ahold is van mening dat de publicatie van een persbericht op of kort na 12 februari 2003 mogelijk misleidend zou zijn geweest en tot onzekerheid bij beleggers zou hebben geleid. Daarnaast is Ahold van mening dat in het licht van de ernst van de kwesties waarvoor de onderneming zich geplaatst zag en de daaruit mogelijk voortvloeiende invloed op de naleving van bepaalde financiële contractsbepalingen onder bestaande kredietfaciliteiten en de verdere beschikbaarheid van deze kredietfaciliteiten, het voor het voortbestaan van de onderneming essentieel was eerst een nieuwe kredietfaciliteit te regelen alvorens een persbericht te publiceren. Het openbaar maken van de boekhoudkundige onregelmatigheden bij U.S. Foodservice in algemene bewoordingen zou het vermogen van Ahold om een kredietfaciliteit te verkrijgen ernstig in gevaar hebben gebracht en dientengevolge tot een acute liquiditeitscrisis hebben kunnen leiden.

Een meer gedetailleerde toelichting op de gang van zaken betreffende deze kwestie in de periode tussen 12 en 24 februari 2003 is te vinden in Hoofdstuk VIII (met name nummers VIII.11-VIII.28) van Aholds verweerschrift met betrekking tot het enquêteverzoek van de VEB en andere verzoekers.

In het licht van de hierboven genoemde overwegingen is Ahold van mening dat zij artikel 28h Fondsenreglement niet heeft overtreden.

Back To Top

Privacybeleid - Gebruiksvoorwaarden - Disclaimer © Ahold, 2001