Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Alcoholgebruik in het verkeer gedaald in 2003

Het percentage automobilisten dat onder invloed van alcohol rijdt, is in 2003 afgenomen. Vorig jaar had bij alcoholcontroles 3,9 procent van de gecontroleerde automobilisten meer alcohol in het bloed dan de wettelijk toegestane hoeveelheid van 0,5 promille. In 2002 lag het percentage nog op 4,3. Hiermee is het aantal overtreders voor het eerst sinds begin jaren 90 onder de 4% gedaald. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Rijden onder invloed van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

De groep overtreders bestaat voor een grote meerderheid (85,5 procent) uit mannen. Opvallend bij de mannen is de forse daling in de leeftijd van 18 tot 24 jaar: van 4,1% in 2002 naar 3,5% in 2003. Bij vrouwen is er in de categorie 18-24 jaar een stijging waargenomen ten opzichte van 2002 (van 0,5% naar 0,8%). Bij de overige categorieën is er sprake van een daling. De daling van het aantal overtreders vond vrijwel volledig in de nacht van zaterdag op zondag plaats.

De alcoholcontroles zijn in samenwerking met de 25 politieregios uitgevoerd. De controles vonden plaats in de weekendnachten. In 2003 hebben 22.745 automobilisten geblazen. Het is aannemelijk dat de daling in 2003 een gevolg is van de constante aandacht voor het rijden onder invloed, via de combinatie van intensieve handhaving en voorlichting op landelijk en regionaal niveau. Een belangrijke rol in de voorlichting heeft de Bob-campagne gespeeld, die in de afgelopen jaren regelmatig is ingezet. Boodschap van de campagne is dat mensen die samen uitgaan vooraf afspreken wie van hen nuchter blijft en terug naar huis rijdt. Die persoon wordt voor de gelegenheid Bob genoemd. Vanaf 31 mei start de Bob-zomercampagne met nieuwe radiospots en bill boards die in het teken staan van het Europees Kampioenschap voetbal. In Friesland is in de zomer regelmatig een Bob-luchtballon te zien. De campagne loopt door tot eind augustus 2004.

Het rapport is te downloaden via www.verkeerenwaterstaat.nl