Gemeente Amersfoort

Verbetering verkeersveiligheid rond scholen - College stelt uitvoeringsprogramma vast

datum: 25 mei 2004

Het college van burgemeester en wethouders heeft het uitvoeringsprogramma voor de aanpak van verkeersveiligheid rond scholen vastgesteld. De raad heeft in november 2003 bij de behandeling van de meerjarenbegroting besloten om voor verkeersveiligheid rond scholen EUR 1 miljoen uit de vrijgevallen REMU-middelen beschikbaar te stellen. Met dit geld plus EUR 425.000 uit de REMU-pot 'verkeersmaatregelen in de wijken' kunnen er bij 70% van de scholen grote en kleine verkeersknelpunten worden opgelost tussen nu en 2007.

Omdat elke school en elke locatie anders is, heeft de gemeente Amersfoort in nauwe samenwerking met de scholen de plannen uitgewerkt. In de afgelopen maanden zijn in samenspraak met de directies en/of verkeerscommissies van alle basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs gesprekken gevoerd om een inventarisatie te maken van alle verkeersknelpunten bij en op routes naar de scholen. Daaruit is een lijst van scholen ontstaan die als eerste in aanmerking komen voor verbetering.

Knelpunten
Tijdens de gesprekken bleek dat de gewenste verkeersmaatregelen vaak variëren van kleinschalige verkeersmaatregelen (zoals paaltjes of verkeersborden) tot dure ingrepen zoals haal- en brengstroken of oversteekvoorzieningen. Het college wil in elk geval alle kleine maatregelen uitvoeren, zodat bij zoveel mogelijk scholen een of meerdere knelpunten kunnen worden aangepakt. De keuze voor grotere knelpunten is gemaakt op grond van verkeerskundige noodzaak, zoals ongevallen, verkeersdrukte en oversteekbaarheid van wegen. Daar waar mogelijk worden werkzaamheden gecombineerd met groot onderhoud.

Planning en procedure
De gemeente zal bij de verdere uitwerking en voorbereiding van de verschillende maatregelen ook de scholen, verkeerscommissies en bewoners betrekken. Naar verwachting kunnen veel van de kleinere knelpunten in elk geval nog in 2004 worden opgelost.