Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eerste 'technische repetities' voor Olympische Spelen succesvol afgerond

IT-team reageert uitstekend op 76 verschillende 'ramp'-scenario's

Utrecht, 28 mei 2004 - Atos Origin, als toonaangevende IT-dienstverlener verantwoordelijk voor de informatietechnologie van de Olympische Spelen, heeft de eerste generale repetitie voor de Spelen in Athene succesvol afgerond. In totaal werden gedurende een week 76 verschillende 'ramp'-scenario's getest door een team van 200 IT'ers. De nagebootste omstandigheden waren identiek aan die van de Olympische Spelen in augustus. Het IT-team werd geleid door het 'ATHENE 2004 Organisatiecomité' en Atos Origin.

De scenario's die werden gerepeteerd liepen uiteen van informatiebeveiliging, zoals het ongeoorloofd toegang verkrijgen tot de IT-systemen, tot stroomuitval, IT-staf die door omstandigheden niet komt opdagen en sportevenementen waarvan op het laatste moment de planning wordt veranderd. Een onafhankelijk IT-team bedacht deze levensechte scenario's en bekeek vervolgens hoe het operationele team reageerde op de gerezen problemen en die oploste. Vertegenwoordigers van de media en sporters deden aan de oefening mee, gebruikmakend van het Commentaar Informatie Systeem en INFO 2004 - het informatiesysteem voor onder meer sporters en officials -- , net zoals dat tijdens de Spelen gaat gebeuren.

"Wederom zijn we onder de indruk geraakt van Atos Origin en het vermogen van de onderneming om alles op tijd af te leveren", aldus Jean-Benoit Gauthier van het IOC. "De technische repetitie is een integraal onderdeel van de IT-voorbereidingen van de Spelen. Het gehele IT-team presteerde uitstekend. De lessen die we hieruit hebben geleerd zijn van onschatbare waarde tijdens de Spelen van augustus."

De IT-staf van ATHENE 2004, Atos Origin en alle andere leden van het IT-consortium waren verspreid over acht locaties actief: het 'Technology Operations Centre' - de controlekamer voor de Spelen, waar het complexe IT-netwerk en de infrastructuur worden gemonitord en beheerd -, het 'Primary Data Centre' en vijf locaties waar de competities voor tennis, honkbal, zwemmen, waterpolo en synchroonzwemmen worden gehouden. Alle andere sporten werden gesimuleerd in het 'integration lab'.

"De eerste technische repetitie was een success: de IT-systemen waren volledig operationeel, het team werkte goed samen en de manier waarop de uiteenlopende scenario's werden opgelost was indrukwekkend", vatte Claude Philipps, Chief integrator bij Atos Origin en verantwoordelijk voor de IT van de Olympische Spelen, samen.

Een tweede technische repetitie wordt gehouden in juni, als meer locaties worden gebruikt en ook IT-vrijwilligers - afkomstig uit de internationale Atos Origin-organisatie - deelnemen. Atos Origin houdt al sinds augustus 2003 oefeningen om haar IT-systemen te testen

gedurende 'live' sportevenementen. Deze repetities zijn gehouden tijdens 'live' sportevenementen op Olympische locaties, in omstandigheden vergelijkbaar met de situatie tijdens de Olympische Spelen van Athene. Tijdens deze oefeningen zijn onder andere het Games Management Systeem, het Informatie Diffusie Systeem en de ondersteunende IT-infrastructuur getest. Al deze onderdelen zijn onmisbaar voor het in goede banen leiden van de Olympische Spelen en voor het doorgeven van de resultaten van de wedstrijden aan atleten, officials, media en kijkers.

Het contract dat Atos Origin heeft met het Internationale Olympisch Comité is het grootste sportgerelateerde IT-contract ter wereld. Het beslaat vier Olympische Spelen: de Winterspelen in Salt Lake City (2002), de komende Spelen van Athene, de Winterspelen in Turijn (2006) en de Zomerspelen van Peking in 2008. Gedurende de Spelen is Atos Origin hoofdverantwoordelijk voor het IT-advies, de systeemintegratie, het operationeel management, de IT-beveiliging en de software applicaties. Als de Olympische Spelen in Athene op 13 augustus 2004 beginnen, geeft Atos Origin leiding aan 3400 getrainde IT-professionals en vrijwilligers die alle IT-activiteiten in het Technology Operations Center managen, alsmede het Datacenter, het tweede Datacenter (backup) en de 62 locaties waar wedstrijden worden gehouden of ondersteuning aan de Spelen wordt geboden.

Over Atos Origin

Atos Origin, een toonaangevende internationale IT-dienstverlener, stelt klanten in staat hun visie om te zetten in resultaten door de toepassing van consulting, systeemintegratie en managed operations, inclusief outsourcing en on-line services. Atos Origin realiseert jaarlijks een omzet van ruim 5 miljard euro. Het bedrijf is wereldwijd actief voor top-500 ondernemingen in meer dan vijftig landen met een werknemersaantal van 47.000, van wie ruim 9.000 in Nederland, waar Atos Origin marktleider is. Tot haar klanten behoren onder meer ABN Amro, Akzo Nobel, Alstom, BNP Paribas, British Petroleum, DSM, EDF, Eneco Energie, Ericsson, Euronext, Fiat, France Telecom, Heineken, ICI, ING, KPN, Lucent, Philips, Renault, Royal Bank of Scotland, Saudi Aramco, Schlumberger, Shell, Telecom Italia, UBS, Unilever, Vivendi Universal, Vodafone, Wolters Kluwer en tal van klanten in de publieke sector. Voor meer informatie kunt u de website van Atos Origin raadplegen: www.atosorigin.com.

Atos Origin is genoteerd aan Parijs Euronext en opereert onder de naam Atos Origin, AtosEuronext, Atos Worldline, Atos KPMG Consulting en Atos Odysée.


- EINDE PERSBERICHT -