NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR
http://www.volkscultuur.nl

Jan Piekedaan, een nieuwe Nederlandse held?

Jan Piekedaan, een nieuwe Nederlandse held?

Tijl Uilenspiegel, Pietje Bel, Dick Trom: Nederlandse (jeugd)boekenhelden. Past Jan Piekedaan binnenkort ook in dat het rijtje schelmen? Dat vraagt volksverhalenonderzoeker Theo Meder zich af naar aanleiding van een verkiezing van Nederlands populairste verhaal opgezet door het het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, de Stichting Vertellen en het Meertens Instituut.

Onbekend verhaal

Iedereen die deelneemt aan de verkiezing, te vinden op www.nationaleverteldag.nl, kan een favoriet verhaal uit een lijst kiezen , maar ook een eigen vertelling doorgeven. Dat levert tot nu toe verhalen op die zelden meer dan één stem ontvangen, maar één verhaal wordt meerdere malen opgegeven als favoriet: 'Jan Pikkedan' of 'De wonderbaarlijke avonturen van Jan Piekedaan'. Het verhaal is echter niet bekend op het Meertens instituut en staat niet in hun volksverhalenbank met meer dan 30:000 verhalen. Ook Theo Meder, een deskundige op het gebied van volksverhalen, kent het verhaal totaal niet. Dus rijst de vraag om wat voor een verhaal het gaat en wat voor een figuur die Piekedaan is. 'De verhalen zijn doorgegeven door mannen die eind jaren vijftig geboren zijn,' zegt Theo Meder, die de verkiezingsuitslag analyseert. Hij vraagt zich dan ook af of het misschien gaat om een held van een inmiddels in vergetelheid geraakt jeugdboek? Ook dat is natuurlijk niet zeker, dus oppert Meder: 'Wie het weet mag het zeggen!' Misschien dat Nederland binnenkort weer wat mondeling erfgoed rijker is.

Sprookjes en broodje-aapverhalen

Vele bezoekers hebben de afgelopen maanden de verkiezing ingevuld: Nederlands blijken een voorliefde voor sprookjes te hebben én broodje-aapverhalen, zoals 'De kat in de magnetron' of 'Sperma in de knoflooksaus'. Het zijn de zogenaamde urban legends: gefantaseerde verhalen die waar gebeurd lijken te zijn, omdat iedereen ze gehoord heeft van 'een vriend van een vriend'. Ze zijn in ieder geval altijd goed voor een smeuïg verhaal. De eigen verhalen die mensen doorgeven variëren van exotische volksverhalen als 'Kantjil en de Tijgers' tot een Iers verhaal over 'De Man die Eeuwig Moest Dansen'. Ook de invloed van Disneyfilms is merkbaar: bij Peter Pan kan men het nog vermoeden, maar bij Pocahontas weet men het zeker, aldus Meder.

Uitslag verkiezing door Jan Marijnissen

Wat nu uiteindelijke Nederlands meest favoriete verhaal is, maakt Jan Marijnissen bekend tijdens een persconferentie op 1 juni op het Meertens Instituut: ook Marijnissen heeft iets met vertellen, zal op de conferentie blijken! En natuurlijk vertelt hij wat z¡jn meest geliefde volksverhaal is.
Tijdens de persconferentie gaat ook de volksverhalenbank van het Meertens Instituut on line: de database met de meer dan 30:000 verhalen zal dan voor iedereen te raadplegen zijn. Allerlei Nederlandse volksverhalen die een tijdje in het mondelinge circuit zijn rondverteld, zijn erin te vinden. En wie weet! Misschien kan Nederland straks ook het verhaal van Jan Piekedaan erin vinden?