Politie Friesland

Politieberichten van 27/5 (13.00) t/m 28/5 (07.00)

Fryslân 28-05-2004 - Voor verdere informatie kunt u tijdens werkdagen van 07.00 - 15.00 uur contact opnemen met het algemene nummer van bureau communicatie van politie Fryslân, telefoon 0900 - 8844.

Burgum: aanhouding verdachte
Woensdag tussen 07.30 uur en 08.00 uur werd een 14-jarig meisje uit Burgum seksueel lastiggevallen door een 20-jarige inwoner van Drachten. Dit lastigvallen vond plaats op de Burgemeester van den Brinklaan. De twee waren kennissen van elkaar. Het meisje heeft hierop de politie gewaarschuwd en aangifte gedaan. Hierop heeft de politie de man aangehouden in de provincie Groningen. De man zit nog vast.

Leeuwarden: diefstal tas
Donderdag om 14.05 uur fietst een 63-jarige inwoonster van Leeuwarden op de Huizumerlaan richting de Schrans. Toen ze stilstond bij de stoplichten met de Oostergoweg voelde ze dat iemand aan haar fietstassen morrelde. Meteen daarna zag ze dat een jongen wegfietste. De vrouw ging, samen met een andere vrouw en een meisje, gingen achter de verdachte aan tot de Duivesteinstraat. De verdachte fietste echter te snel. In de tas zaten een portemonnee, rijbewijs en een bril. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Drachten: winkeldief gepakt
Donderdag om 14.30 liep een 38-jarige inwoner van Drachten een winkel uit aan het Kiryat Onoplein. Hij betaalt twee flesjes drinken, maar niet de twee pakken gehakt die hij onder zijn oksels draagt. Op weg naar buiten wordt hij door winkelpersoneel aangehouden. Even later wordt de man aan de politie overgedragen, die de man naar het bureau vervoert. Om 17.00 uur wordt de man met een kort-om weer heengezonden.

Fryslân: politie controleert 24 transporten
Donderdag is tussen 08.30 en 14.30 uur door enkele politiemedewerkers, samen met provincie en douane, gecontroleerd op milieurelevante transporten. In totaal werden 24 transporten gecontroleerd: negenmaal op afval, eenmaal op gevaarlijke stoffen, vijfmaal een koeltransport en achtmaal overig. Er werden zeven processen-verbaal gemaakt: tweemaal voor overtreding van de provinciale milieuverordening, eenmaal voor het ontbreken van een eurovignet, eenmaal voor een onjuist gebruik van een handelaarkenteken, eenmaal voor het keren op een autoweg, eenmaal voor de accijnslading en eenmaal voor het verlopen van de keuring van een koelinstallatie.

Leeuwarden: valse bommelding
Donderdagavond rond 17.45 uur werd medegedeeld dat een bom zou ontploffen bij het warenhuis V&D aan de Nieuwestad. Hierop heeft de politie het pand laten ontruimen en enkele naburige panden. De politie heeft in het warenhuis naar de bom gezocht. Er werd niets aangetroffen. Hierna is het personeel terug gegaan naar de eigen afdelingen om te kijken of er iets vreemds was. Dit bleek niet het geval. Hierop is om 19.20 uur het sein veilig gegeven. De politie heeft met 15 man de omgeving afgezet, ook enkele stadswachten zijn ingezet. De politie heeft de zaak in onderzoek en bekijkt ook of er een verband is met de eerdere bommeldingen bij het postkantoor aan het Oldehoofsterkerkhof en bij de CHN te Leeuwarden.

Sneek: politie pakt dronken snorfietser
Donderdag controleerde de politie in de Nauwe Burgstraat een 38-jarige snorfietser uit Sneek. Op het bureau blies hij 550 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Tevens bleek de man niet in het bezit te zijn van een bromfietscertificaat.

Ryptsjerk: auto aangetroffen
Donderdagochtend werd een lege auto, gevaarlijk dicht neergezet bij een sloot, aangetroffen op de Slachtedyk. De automobilist was niet bij de auto aanwezig. In de sloot lag een petje. Eerder die ochtend was de Meldkamer Fryslân gebeld door een inwoonster van Zwaagwesteinde die bezorgd had geïnformeerd naar de auto. Het zekere werd voor het onzekere genomen: twee ambulances werden ingezet, enkele
brandweerwagens en een duikploeg. Dit leverde niets op. Uiteindelijk werd de bestuurder van de auto rond het middaguur bij de vriendin aangetroffen. Er is een hartig woordje met de man gewisseld.

Leeuwarden: bekeuringen
Donderdagavond zijn diverse bekeuringen uitgedeeld in de binnenstad van Leeuwarden. Zesmaal voor een parkeerverbod, eenmaal voor het parkeren met een foute vergunning van de auto, eenmaal voor parkeren op de stoep en driemaal voor het fietsen in een wandelgebied.

Leeuwarden: politie pakt agressieve auto-inbreker
Donderdag om 23.30 uur werd ingebroken in een auto op het Oldehoofsterkerkhof. De politie was snel met enkele eenheden ter plaatse. Vrijwel onmiddellijk kon een 18-jarige inwoner van Zwolle worden aangehouden. De man greep hierbij een agente bij de keel. Met veel moeite kon de man tegen de grond worden gewerkt. Ook op weg naar het bureau en in het cellencomplex verzette de man zich hevig.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Vrijdag om 00.40 uur werd een 33-jarige automobilist uit Winsum gecontroleerd op de Lange Marktstraat. De man bleke te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 365 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
Vrijdag om 01.40 uur werd een 42-jarige automobilist uit de gemeente Littenseradiel gecontroleerd op de Weaze. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 710 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Ook werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Gorredijk: ongeval onder invloed van drank
Vrijdag om 04.50 uur reed een 22-jarige automobilist uit Gorredijk met hoge snelheid over de Wetterwille. In de een bocht verloor hij de macht over het stuur. Na de bocht links stond een aanhangwagen geparkeerd. De auto botste eerst tegen de trekas, die zich in de zijkant van de auto boorde, waarna de auto tegen de vooras van de aanhangwagen werd geslingerd. De auto raakte zwaar beschadigd. De bestuurder en de inzittenden kwamen met de schrik vrij. De bestuurder blies 570 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Het rijbewijs van de man werd hierop ingevorderd.

Sneek: vechtpartij met aanhoudingen
Vrijdag vond voor een horecagelegenheid aan de Kruizebroederstraat een vechtpartij plaats. In eerste instantie tussen een 19-jarige inwoner van Sneek en een 22-jarige inwoner van Sneek. Ook vrienden en familie van beide kemphanen gingen zich op enig moment met de vechtpartij bemoeien. Hierbij liep de 22-jarige een gebroken enkel op. De man is per ambu naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht. Hierop is de 19-jarige aangehouden. Een 23-jarige inwoner van Sneek werd eveneens aangehouden. Beide verdachten hadden blauwe plekken op hoofd en handen. De diensthond is ingezet. De politie was met zeven medewerkers ter plaatse.