Gemeente Purmerend

College bereikt akkoord met UPC over uitbreiding en tarief basispakket

zekerheid voor kabelabonnees
College bereikt akkoord met UPC over uitbreiding en tarief basispakket

UPC wil met onmiddellijke ingang geen invloed meer van de gemeente op het tarief van het basispakket. Het college kiest er niet voor een rechtszaak te beginnen tegen de kabelexploitant.

Als de gemeente gaat procederen tegen UPC heeft dat tot gevolg dat er lange tijd onzekerheid bestaat of de rechter in hoogste instantie de gemeente of UPC in het gelijk stelt. In het laatste geval heeft UPC schadeclaims in het vooruitzicht gesteld. Daar komt nog bij dat, dat ook al stelt de rechter de gemeente in het gelijk, de invoering van het landelijke UPC-tarief per juli 2005 onontkoombaar is. Dit gelet op de marktontwikkelingen en het einde van de huidige overeenkomst.

De uitspraken van rechters spreken elkaar op sommige punten tegen en hebben betrekking op contracten met een latere ingangsdatum en langere looptijd. De hoogste uitspraak tot nu toe is het bodemgeding Wageningen, waarin de rechtbank Amsterdam zich op het standpunt stelt dat de gemeente zich dient te onthouden van bemoeienis met het aantal zenders en de hoogte van het tarief.

De verkoopovereenkomst met UPC eindigt na tien jaar per 7 juli 2005. Het college is van mening dat het onderhandelingsresultaat van 1,6 miljoen afkoopsom en een gefaseerde tariefstijging een - in vergelijking met andere gemeenten - goed resultaat is. Met de door het college voorgestelde teruggave van UPC-geld is er compensatie voor de tariefstijging over het jaar 2004.

Resultaat voor kabelabonnees
UPC gaat het tarief basispakket in 2004 gelijktrekken met de rest van het land. In stappen gaat de abonnementsprijs - wel met vier extra kanalen - bijna verdubbelen naar 15,20. De eerste tariefstijging dit jaar gaat niet in per 1 januari, maar per 1 mei 2004. Purmerendse abonnees kijken en luisteren overigens tegen een van de goedkoopste tarieven en het nieuwe tarief is gelijk aan het gemiddelde in Europa. Burgemeester en wethouders willen de afkoopsom van 1.6 miljoen met de aanslag OZB in 2005 verrekenen en zo teruggeven aan de kabelabonnees.

In de verkoopovereenkomst van Purmerend was een beperkte tariefstijging (alleen met inflatiepercentage) vastgelegd voor een periode van tien jaar. Als de gemeenteraad het voorstel van het college overneemt is deze periode van beperkte tariefsstijging uitgekomen op ruim negen en een half jaar.
De gemeenteraad besliste donderdag 27 mei over het voorstel van het college. Op het moment dat dit bericht werd geschreven was het besluit niet bekend.