VU ziekenhuis

Allergische huidreacties verklaard

Tandtechnici blijken steeds vaker allergisch voor materialen die veel in hun beroep worden gebruikt. Lang bleef de toename van klachten onverklaard. Nu blijkt dat het hier gaat om allergische huidreacties voor met name plastics. Ook onder nagelstylisten hebben we te maken met een explosieve toename van zware contactallergieën door het gebruik van bepaalde kunststoffen. Om deze klachten te voorkomen pleit promovendus Thomas Rustemeyer voor adequate preventie in de vorm van beschermende handschoenen en beperkt-contacttechnieken.

Rustemeyer promoveert op vrijdag 28 mei aan het VU medisch centrum Amsterdam.

De laatste jaren is het aantal tandtechnici met beroepsgebonden huidaandoeningen sterk toegenomen. Meestal ontstonden aan de vingers en vingertoppen sterk eczemateuze afwijkingen die het verder werken onmogelijk maakten. Binnen de beroepsgroep leidde dit tot ernstige onrust. Uit onderzoek blijkt dat bij circa tweederde van de onderzochte tandtechnici de diagnose allergisch contacteczeem kan worden gesteld. Eenderde heeft last van een irritant contacteczeem; eczeem door overbelasting van de huid.

Allergologisch onderzoek geeft als resultaat dat 74% van de technici met een allergisch contacteczeem overgevoelig is voor methacrylaat kunststoffen, zoals HEMA. In de tandheelkunde gebruikt voor het vervaardigen van voorbeeld prothesen.

Uit proefdieronderzoek blijkt nu dat het toevoegen van HEMA aan de diervoeding bescherming voor de contact-overgevoeligheid voor alle geteste methacrylaten oplevert. Dit geeft een nieuwe veelbelovende mogelijkheid om beroepsgebonden contactallergie te voorkomen. Naar de humane toepassing van deze resultaten wordt verder onderzoek gedaan.