Gemeente Haarlem


28 mei 2004
sector Maatschappelijke Ontwikkeling

144/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Embargo tot vrijdagmiddag 28 mei 2004 om 16.00 uur

Commissie TMK wil alle 9 voorstellen voor kleinschalige kunstprojecten in de openbare ruimte uitvoeren

Ruud Grondel, wethouder van Cultuur van Haarlem, heeft op vrijdag 28 mei 2004 om 16.00 uur bij de opening van de tentoonstelling Kleinschalige kunstprojecten in de openbare ruimte in het ABC Architectuurcentrum Haarlem het juryrapport bekend gemaakt.
De Commissie Toegepaste Monumentale Kunst van Haarlem (TMK) heeft bij monde van de voorzitter, Marga Bos, aangegeven om alle negen voorstellen bij B&W van Haarlem voor te dragen om uit te voeren. Gezien het beschikbare budget is de kans groot dat B&W van Haarlem hiermee kan instemmen.

De voorstellen op de tentoonstelling zijn in willekeurige volgorde:

De fotograaf Hans Warnars

wil de Raaks parkeergarage in het centrum van Haarlem volledig inpakken met grootformaat fotobeelden met als thema Haarlems Licht.

Oordeel Jury: Positief

"Het kunstwerk gebruikt de middelen en het formaat van de reclame om een verstild en in zich zelf gekeerde wereld te tonen.
De zwart/ wit foto's zijn zorgvuldig gecomponeerd en het thema Haarlemslicht wordt even terloops als poëtisch verbeeld. Een schitterend contrast met de alledaagsheid van de parkeergarage."

De kunstenaar Jan Maarten Voskuil

heeft het voorstel een hedendaagse (gewelfde) versie van het klassieke plafondstuk, voor de gemeentelijke entree van Spaarnestad Fotoarchief / Historisch Museum Zuid-Kennemerland / ABC Architectuurcentrum, te ontwerpen.

Oordeel Jury: Positief

"Jan Maarten Voskuil kiest een traditionele plaats voor toegepaste kunst. Het werk legt een verbinding tussen minimalart en de traditionele vorm van de gewelfde constructie. Wat is mooier dan dat de kunstenaar aan de aan het entree verbonden instellingen waaronder het architectuurcentrum extra ruimte geeft door het plafond te verhogen."

De kunstenaar Piet Zwaanswijk

wil een Meeting pointe als baken op het festival terrein van het Haarlemmer- Hout- festival, bestaande uit een stalen staketsel met daartussen digitale prints op zeildoek gespannen.
Oordeel Jury: Positief
"Das Bild soll die function der Kartoffel ubernehmen" aldus de Duitse kunstenaar Jurg Immendorf. In dit werk worden aardappel en beeld nog naast elkaar getoond en markeert daarmee een overgangsfase in dit proces. Dit mag misschien absurdistisch klinken maar als geheel van toepassing op de 32 portretten die de bezoekers van het festival zullen aankijken en uitnodigen om op het podium hinderlijk dicht bij elkaar te zitten."
1. Kalebas Produkties & Anne van Delft
willen onder de titel Nieuwe Heerlijkheden als hommage aan Haarlem-Noord samen met bewoners en instellingen verhalen uit de buurt bewerken tot een theatrale vertelling over Noord. (Verhalen over de betekenis van plekken, herinneringen en verlangens in Haarlem-Noord.)
Oordeel Jury: Positief
"De commissie is positief over het idee en wil zich laten verassen door de professionaliteit van de regisseur en stiekem hoopt zij op een kruisbestuiving met het masterplan van de projectkunstenaar in Haarlem-Noord Andres Wiecherink."

Javier López Piñón

wil een installatie maken over het begrip identiteit in de hal van de Publieksdienst van gemeente aan de Zijlweg.

Oordeel Jury: Positief


"Het project raakt iets aan waar we allemaal wel iets mee te maken hebben n.l. de gevoeligheid ten opzichtte van je eigen naam. De kunstenaar heeft dan ook de juiste plek gekozen voor de presentatie. Het werk wordt binnen de context van de publieksdienst een confrontatie tussen formaliteit en absurditeit."

2. Marijke Visser
Een fotomonument in een verpleeg- en zorginstelling voor ouderen met als titel Het zwart-witte goud: mo(nu)menten van ontroering.

Oordeel Jury: Positief

"Marijke Visser heeft na de eerste presentatie van haar idee hard gewerkt aan de verdere vormgeving van haar project. Tevens weet zij hiermee een voor de kunst niet gebruikelijke doelgroep te bereiken. De uitvoering toont op een theatrale wijze close-ups van het leven."

De kunstenaar Gerard Venbrux

wil de vensters van een aantal huizen in de stad bedekken met foto's van bijzondere binnenruimten, in elk raam verschijnt een ander vertrek; midden in het dagelijkse leven, op een grens van privé en publieke ruimte.

Oordeel Jury: Positief

"In de ramen van een woning is een virtueel interieur te zien. De typische openheid van de Hollandse huizen wordt tot een raadsel gemaakt in een even bescheiden als spectaculaire tijdelijke installatie."

De kunstenaars Suzanne de Wit en Jules Kockelkoren

willen middels een beeldende bijdrage het Cultureel Festival Rozenprieel versterken. Onder de titel Overal in de Roos / videoproject toont de video-documentaire buurtbewoners met uiteenlopende leefstijlen in de aanloop naar het cultureel festival in het Rozenprieel. Er wordt onderzocht of er gaandeweg meer begrip voor elkaar ontstaat.

Oordeel Jury: Positief

"Het is fantastisch hoe Suzanne en Jules erin zijn geslaagd de bewoners te betrekken in het voorstadium van het project. Dit proces wil de commissie niet onderbreken."
3. Pietsjanke Fokkema
wil met de titel Mupi-teken-project: Ik ben de
zeven organisatoren van de Haarlemse Stripdagen ten voeten uit tekenen. De tekeningen zullen verspreidt door de stad in abri's te zien zijn.

Oordeel Jury: Positief

"De geportretteerde personen die in haar eerste opzet alleen op het witte vlak zouden staan worden in het definitieve ontwerp openhartig neergezet met hun helden uit de stripwereld en in hun eigen interieur."

Beleid kunstenaars
De gemeente Haarlem hecht een groot belang aan de culturele uitstraling van de stad. Dit past in toekomstvisie Grotere culturele en toeristische wervingskracht De gemeente hecht aan een goed kunstproductieklimaat, omdat dit een voorwaarde voor een goed cultuurklimaat is. Eén van de doelen die de gemeente zich voor de komende jaren heeft gesteld is het verbeteren van het kunstenaarsklimaat in de stad.
Hiertoe heeft de gemeente voor kunstenaars een flankerend beleid ontwikkeld. Met dit beleid wil de gemeente een goede voedingsbodem creëren voor het ontwikkelen en presenteren van kunst- en cultuuruitingen.

Onderdeel van het flankerend beleid is het initiatief om kleinschalige kunstprojecten voor de openbare ruimte van Haarlem te realiseren. Dit gebeurde naar aanleiding van een motie van Groen Links. Kunst en cultuuruitingen kunnen bijdragen aan een betere beleving van de stad en haar omgeving. Vandaar deze tentoonstelling kunstprojecten openbare ruimte van Haarlem en het doel deze zoveel mogelijk te realiseren.

In december 2003 zijn kunstenaars uit Haarlem en de regio opgeroepen om ideeën in te dienen voor kleinschalige kunstprojecten in de openbare ruimte van Haarlem met als doel om Haarlemmers in contact te brengen met kunst. Deze oproep past binnen een cultuurbeleid waarin wordt gewerkt aan bereikbaarheid van cultuur voor uiteenlopende publieksgroepen.

Een werkgroep, samengesteld uit enkele leden van de Commissie TMK, heeft de 32 inzendingen/ projectvoorstellen beoordeeld op hun kwaliteit en originaliteit en de negen projecten geselecteerd voor de tentoonstelling.