Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Zijdewind, 27 mei 2004

Golfenergie generator Archimedes Wave Swing (AWS) succesvol afgezonken voor de kust van Portugal

De AWS is met een vermogen van 2 MW het grootste golfenergie systeem ter wereld.

Teamwork Technology uit Zijdewind heeft gedurende de afgelopen weken de meer dan 7000 ton wegende AWS golfenergie generator met succes geplaatst op de bodem van de Atlantische oceaan voor de noordelijke kust van Portugal op een diepte van 45 meter. De plaatsing is gerealiseerd in samenwerking met de Portugese partner Enersis, de grootste projectontwikkelaar in Portugal. De komende 4-6 weken zal de AWS functioneel getest worden en de verwachting is dat na deze periode de eerste stroom uit golfenergie naar het Europese vasteland kan worden geleverd.

Direct na het succesvol testen van de AWS zal begonnen worden met de ontwikkeling van commerciële systemen met een vermogen van 5 MW. Parken van deze systemen zullen in de nabije toekomst, 2007, op een kostefficiënte manier, vergelijkbaar met offshore windturbine parken, een bijdrage leveren aan een duurzame energie voorziening.

Stormachtige ontwikkeling

Teamwork Technology en AWS hebben een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. In 1994 is het eerste patent aangevraagd voor het wereldwijd unieke concept om golfenergie direct om te zetten in elektriciteit. In samenwerking met gerenommeerde organisaties zoals ECN, Waterloopkundig Laboratorium, universiteiten en offshore bedrijven is het prototype van de AWS ontwikkeld. De totale investering in AWS bedraagt ruim Euro 20 miljoen. Eerdere pogingen om het 48 meter lange, 28 meter brede en 37 meter hoge gevaarte af te zinken op de bodem van de oceaan waren niet gelukt door weersomstandigheden en technische problemen.

Einde persbericht

Note voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Teamwork Technology BV
Hans van Breugel
De Weel 20
1736 KB Zijdewind
Tel.: 0226-423411
Fax: 0226-423433
Mail: info@waveswing.com
Web: www.waveswing.com

Aanvullende informatie

Teamwork Technology, gevestigd in Zijdewind in Noord-Holland, is een innovatieve en kennis intensieve onderneming. De core business van Teamwork Technology is innovatieve concepten en projecten ontwikkelen tot ecologisch verantwoorde producten en succesvolle commerciële ondernemingen. Door visie en doorzettingsvermogen heeft Teamwork Technology internationaal een leidende positie verworven op het gebied van golf- en getijde energie.
Golf- en getijde energie heeft wereldwijd een vergelijkpare potentie met windenergie, ze zijn nu nog in de begin fase van hun commerciële ontwikkeling. Deze ontwikkeling zal extra worden versneld door het steeds schaarser en duurder worden van olie en gas voorraden.

Naast de ontwikkeling van de AWS is Teamwork Technology ook begonnen aan de ontwikkeling van een getijde stromingsturbine. Eerste testen zullen binnen afzienbare tijd worden uitgevoerd, in de Spuisluizen van de Afsluitdijk.

In samenwerking met ATO-NH zal Teamwork Technology een symposium over innovatieve duurzame energie en werkgelegenheid organiseren op 8 oktober 2004 in Den Helder. Noord-Holland heeft een unieke duurzame energie infrastructuur en heeft uitstekende mogelijkheden voor toekomstige hoogwaardige bedrijvigheid.


---- --