Dienstenbond CNV

Persbericht - Directie Bloemenveiling Aalsmeer speelt paniekvoetbal 28-05-2004

CNV Dienstenbond is onaangenaam verrast door Bloemenveiling Aalsmeer. In een persbericht liet de directie weten in de loop van dit jaar honderd arbeidsplaatsen te schrappen, waarbij gedwongen ontslagen niet worden uitgesloten. Volgens bestuurder Fedde Monsma is er sprake van paniekvoetbal. ,,Vorig jaar boekte de veiling nog een nettowinst van twee miljoen euro. Dit geld kan niet weg zijn en zou gebruikt kunnen worden om personeel in dienst te houden.

In december werd bij de bloemenveiling nog een omzetgroei van 5% verwacht. Inmiddels is gebleken dat de omzet niet is gestegen, maar juist gedaald met 3,5%. Monsma: ,,Dat vind ik op zijn minst een opmerkelijk verschil. In de pers zijn de laatste tijd namelijk alleen maar groeiverhalen over de veiling verschenen, waarin onder andere een verdubbeling van de export werd gemeld. Een dergelijk grote inschattingsfout mag niet ten koste gaan van werknemers." Aanstaande dinsdag staat er een onderhandelingsronde over een nieuwe CAO gepland. Monsma wil deze gelegenheid aangrijpen om van de directie een onderbouwing van de cijfers te krijgen.

,,Ik vind dat de directie paniekvoetbal speelt, vervolgt de vakbondsman. ,,Nu gaat het even niet goed met de veiling, dus men wil nu reageren. Dat is een heel korte termijn gedachte. Het schrappen van honderd arbeidsplaatsen is een te fors middel voor de huidige situatie.

Monsma wil nu zo snel mogelijk met de directie rond de tafel om een sociaal plan af te spreken.