Nederlandse Aardolie Maatschappij


Voormalige NAM-locatie nu natuurterrein

Burgemeester De Winter opent Starrevlak-2 28/05/2004

Met het onthullen van een informatiepaneel opent burgemeester De Winter van de gemeente Bergen vandaag officieel de 2e fase van het natuurherstelproject Starrevlak van PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland. Het natuurterrein is gecreëerd op de plaats van een voormalige gaswinningslocatie van de NAM en ligt in het Noordhollands Duinreservaat nabij Egmond aan Zee.

Starrevlak-2 is 1,7 ha groot. In het gebied is het natuurlijke reliëf hersteld. Er zijn hoogteverschillen in het landschap aangebracht en diverse poelen gegraven. Op deze wijze krijgt de oorspronkelijke duinflora en -fauna de beste uitgangspunten voor nieuwe vestiging. Het terrein is onderdeel van het in totaal ca. 8 ha grootte Starrevlak. Voor een deel was het Starrevlak een voormalig duinlandjesgebied en in gebruik bij Egmonders en voor een deel gaswinningslocatie van de NAM. Door uitruil van duinlandjes of opheffing daarvan (in goed overleg met de huurders) kwam het centrale deel van het gebied vrij voor natuurontwikkeling. Fase 1 kon in 2002 in gebruik worden genomen en heeft ondertussen een veelbelovende natuurontwikkeling laten zien. Voor bezoekers van het duin valt er veel te beleven en te genieten, onder andere vanuit de vogelhut. Aan de rand van Starrevlak liggen nu nog 4 duinlandjes. Op de plaats van het nieuwe natuurgebied boorde de NAM in 1963 een klein gasveld aan, Wimmenum geheten, dat halverwege de jaren '80 in productie werd genomen. In 1997 heeft de NAM de winning beëindigd omdat deze niet langer rendabel was. Gedurende deze jaren is er ongeveer 0,11 miljard kubieke meter gas uit het veld gewonnen. Dat komt overeen met het verbruik in alle huishoudens in Alkmaar en Bergen gedurende één jaar. Daarmee behoorde Wimmenum tot de zeer kleine gasvelden.

Het terrein waarop de NAM haar locaties aanlegt, wordt gewoonlijk gehuurd. Het beëindigen van de gasproductie betekent dat een locatie weer in oorspronkelijke staat moet worden teruggebracht en aan de eigenaar opgeleverd. Bij het verlaten van een locatie ("abandonneren") worden installaties ontmanteld, en de ondergrondse leidingen verwijderd waarmee het gewonnen gas werd afgevoerd. De put - die het gasveld, gelegen op circa 3000 meter diepte, met de oppervlakte verbindt - wordt afgedicht met cement en op enige meters diepte afgesneden, waarna er een stalen plaat op wordt gelast. Als regelmatige controles na enige tijd uitwijzen dat de put daadwerkelijk geheel is afgesloten, kan het asfalt worden opgeruimd, en wordt de locatie definitief verlaten. Het opleveren van een locatie betekent voor de NAM meestal dat de grond weer geschikt wordt gemaakt als weiland of akkerland. In het geval van de locatie Wimmenum werden echter bijzondere eisen gesteld. Het terrein - in de jaren '60 gehuurd van de toenmalige eigenaar, de adellijke familie Van Sixs, maar inmiddels in eigendom van de Provincie Noord-Holland en in beheer gegeven bij PWN - ligt midden in het duingebied, en moest dus geschikt worden gemaakt als natuurgebied. Omdat de NAM daarin weinig ervaring heeft, kwamen NAM en PWN overeen dat de NAM de locatie zou opruimen, waarna natuurbeheerder PWN het terrein op kosten van de NAM tot duinvallei zou omvormen. Bij de opening van Starrevlak-2 sprak Jan van der Meij, regiomanager natuur & recreatie Noord van PWN, zijn waardering uit voor de goede samenwerking met de NAM en hun bereidheid om het natuurherstel van dit gebied te sponsoren. NAM-manager Robert de Roos zei bijzonder ingenomen te zijn met de metamorfose die het voormalige NAM-terrein heeft ondergaan. "De NAM wil op een milieu- en sociaal verantwoorde wijze haar activiteiten uitvoeren, en geen negatieve voetafdruk achterlaten. Dit natuurgebied laat zien hoe goed dat mogelijk is." Hij overhandigde aan PWN-regiomanager Van der Meij een straatnaambord, waarmee het wandelpad naar het natuurgebied de naam kan worden gegeven die de voormalige toegangsweg in de volksmond altijd al had: Oliepad. "Hoewel de naam eigenlijk onjuist is - er was immers sprake van de winning van aardgas en niet van olie - vormt deze naam een aardige herinnering aan onze aanwezigheid op deze plek," aldus De Roos. Verder herinnert alleen het eiland middenin het duinmeer nog aan de voormalige NAM-activiteiten: daaronder bevindt zich de hermetisch afgesloten put.