Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van de Kamerleden Timmer en Arib over mogelijke detachering van wijkverpleegkundigen bij huisartsenpraktijken. (2030413940)

1
Is het waar dat thuiszorgorganisaties wijkverpleegkundigen detacheren bij huisartsen om spreekuren over te nemen? Zo ja, kunt u aangeven in welk omvang zich dit voordoet? Bent u bereid onderzoek te laten uitvoeren om de omvang hiervan te bepalen?

2
Is het waar dat met name huisartsen die niet kozen voor praktijkondersteuning of te laat waren met indiening van een aanvraag hiervoor, van deze wijkverpleegkundigen gebruik maken?

3
Worden deze wijkverpleegkundigen bekostigd uit de AIV-gelden (Advies, Instructie en Voorlichting) uit de AWBZ? Zo neen, kunt u aangeven uit welke middelen deze verpleegkundigen worden betaald?

1,2, en 3
Er wordt gesproken over dit fenomeen. Ik heb op dit moment echter geen relevante gegevens of en zo ja op welke schaal deze praktijk zich voordoet. Ik heb inmiddels een onderzoeksbureau gevraagd onderzoek te doen naar dit mogelijk gebruik van de AWBZ middelen.

4
Wat vindt u van een ontwikkeling waarbij praktijkondersteuning van huisartsen wordt bekostigd uit de AWBZ?

4
Als het gaat om bekostiging van praktijkverpleegkundigen als onderdeel van de huisartsenzorg, uit de AWBZ, dan is dat een onjuist gebruik van de AWBZ-middelen. Het CVZ heeft inmiddels bij brief van 27 februari 2004 aan zorgkantoren gemeld dat financiering van ziekenhuis of huisarts verplaatste zorg een onjuist gebruik is van de AWBZ-middelen.

5
In hoeverre hebben de bezuinigingen in de thuiszorg en het tekort aan praktijkondersteuning in de eerstelijnszorg geleid tot een scheeftrekking wat betreft de inzet van gediplomeerde verpleegkundigen? Hoe behoort, met het oog op de gescheiden financiering van AWBZ en curatieve zorg, een eventuele uitwisseling van verpleegkundigen te verlopen tussen thuiszorg en eerstelijn?

5
In het onderzoeksrapport van het College Toezicht Zorgverzekeringen (CTZ) van april 2004 waarin de uitkomsten van een Verkennend onderzoek Diabetesproject Zuid-Limburg zijn gemeld staat de volgende conclusie. Het CTZ concludeert dat er sprake kan zijn van AWBZ verzekerde zorg als de medische eindverantwoordelijkheid van de diabeteszorg bij de huisarts ligt en er sprake is van verpleegkundig handelen in de thuissituatie. In een dergelijk geval worden de verpleegkundige kosten terecht ten laste van de AWBZ gebracht. In het geval van uitwisseling van verpleegkundigen tussen thuiszorg en eerste lijn is de wijze waarop de regels moeten worden toegepast minder helder. Wel is duidelijk dat een detachering van verpleegkundigen bij de huisarts, met daaraan gekoppeld een bekostiging vanuit de AWBZ niet juist is, mede omdat er een in het tweede compartiment een aparte regeling voor bekostiging van de praktijkondersteuning/verpleegkundige bestaat.

Samenwerken tussen huisarts en wijkverpleging is uiteraard binnen bestaande regelgeving van eerste en tweede compartiment wel mogelijk.

6
Bent u het eens met de stelling dat de bezuinigingen op de thuiszorg hebben geleid tot een verschuiving van de zorgvraag naar de eerste lijn? Zo ja, hoe in hoeverre heeft dit geleid of zal dit leiden tot onnodige gezondheidsrisico's en een extra beroep op de eerstelijn of zelfs op de tweedelijnszorg?

6
Ik heb geen signalen ontvangen over een verschuiving naar eerste lijn of zelfs tweede lijn. Relevante gegevens zijn niet voorhanden. De maatregelen zijn pas kort geleden ingevoerd. Ook hebben mij vanuit de curatieve sector daarover geen berichten bereikt.

7
Bent u van mening dat de praktijkondersteuning evidente meerwaarde heeft voor de kwaliteit van de eerstelijnszorg? Bent u bereid, nu dit tekort aan praktijkondersteuning wordt opgevuld met wijkverpleegkundigen (gefinancierd uit de AWBZ), extra middelen beschikbaar te stellen voor de praktijkondersteuning? Zo neen, waarom niet?

7
Ik ben van mening dat praktijkondersteuning een meerwaarde heeft voor met name de kwaliteit van de zorgverlening (over de toename in productie en werkdrukvermindering van de huisarts zijn nog geen onderzoeksgegevens bekend). Over de financiering van de praktijkondersteuning deel ik u mee dat ik voornemens ben het bekostigingssysteem van de huisartsenzorg budgettair neutraal te wijzigen. Huisartsen en zorgaanbieders krijgen geleidelijk meer ruimte om op basis van een praktijkplan met elkaar afspraken te maken. Onderdeel van deze afspraken kan praktijkondersteuning zijn.


---- --