Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Kant over mogelijke zwarte verkoop van ivf- hormoon.
(2030413490)

1
Wat is uw reactie op het bericht dat er zwarte handel plaatsvindt in zwangerschapshormonen? 1), 2)

1
Het is uiteraard ongewenst dat restanten van deze hormonen worden gebruikt door anderen dan voor wie ze zijn voorgeschreven. Het risico dat de burger hierdoor loopt is moeilijk te kwantificeren maar wel degelijk aanwezig: ik denk aan slechte productkwaliteit als gevolg van slechte bewaaromstandigheden of verlopen vervaldatum, gecontraĂŻndiceerd gebruik, verwisselingen (verkeerde hormoon), doseringsfouten, etc. Overigens versta ik onder zwarte handel over het algemeen illegale bedrijfsmatige activiteiten met winstoogmerk en niet het 'bijbeunen' door particulieren.

2
Is u bekend of deze handel voorheen ook plaatsvond? Zo ja, is deze nu toegenomen?

2
Ik heb eerder geen signalen ontvangen dat dit plaatsvond.

3
Acht u deze handel onwenselijk? Zo ja, hoe bent u van plan deze handel tegen te gaan?

3
Dit doorverkopen of zelfs doorgeven van overtollige voorraad acht ik onwenselijk en is bovendien een overtreding van de Wet op de geneesmiddelenvoorziening. Het toezicht van de IGZ richt zich primair op de activiteiten van beroepsbeoefenaren en eventuele illegale bedrijfsmatige activiteiten. Er zijn geen plannen om burgers direct te benaderen, maar bij concrete signalen wordt daar wel aandacht aan geschonken. Een deel van de genoemde activiteiten rondom de IVF-hormonen speelt zich af in user groups op internet en is lastig in beeld te brengen. Hiervan getuigt ook het snelle verdwijnen van de website www.medicijnenbank.nl. Zie verder mijn antwoord op vraag 5.

4
Bent u van mening dat deze handel een gevolg is van het verwijderen van de eerste ivf behandeling uit het ziekenfondspakket? Zo neen, waarom niet?

4
Het samenvallen van deze activiteiten met het vervallen van de aanspraken op de eerste behandeling wekt wel de suggestie. Ook bij de Nederlandse vereniging voor obstetrie en gynaecologie (NVOG) zijn geen eerdere signalen over zwarthandel bekend.

5
Bent u bereid hierover in gesprek te gaan met de beroepsgroep? Zo neen, waarom niet?

5
Ja. Om deze ongewenste situatie te voorkomen is het met name belangrijk om voorraadvorming bij particulieren tegen te gaan. De IGZ zal de voorschrijvers (via Medisch Contact en de NVOG) benaderen met het verzoek om het aantal kuren per recept te beperken. De NVOG heeft al laten weten dat gynaecologen uiteraard op geen enkele wijze zullen meewerken aan zwarte handel in IVF-hormonen.

1) Mednet, 22 april jl.
2) De Telegraaf, 22 april jl.


---- --