Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Contractsectorlijnen: consumenenorganisaties eisen van staatssecretaris duidelijkheid voor kamerreces

De consumentenorganisaties in het LOCOV (ANWB, Chronisch Zieken- en Gehandicapten Raad, Consumentenbond, Samenwerkende ouderenorganisaties CSO, en Reizigersvereniging ROVER) zijn verontwaardigd over de wijze waarop de reiziger in het ongewisse wordt gelaten over het treinvervoer op de Zoetermeerlijn, de Hofpleinlijn en de lijnen Arnhem-Tiel en Geldermalsen-Dordrecht. In een brief aan staatssecretaris Schultz Van Haegen verlangen zij opheldering, nog voor het kamerreces.

Door de aankondiging van de NS dat zij van deze lijnen af wil en de berichtgeving in de media wordt de indruk gewekt dat er hier binnen afzienbare tijd geen treinen meer zullen rijden. De reiziger wordt hiermee het slachtoffer van een machtsspel tussen de NS en VenW, dat over hun hoofden wordt uitgevochten. De NS zou een grotere maatschappelijke verantwoordelijkheid aan de dag moeten leggen als het gaat om het openbaar vervoer in ons land en de overheid zou consumenten gerust moeten stellen en de garantie moeten geven dat de treinen op deze lijnen gewoon blijven rijden.

De ontstane situatie is een rechtstreeks gevolg van het gebrek aan besluitvorming over de contractsector, die in feite al eind 2003 aanbesteed had moeten zijn. De overheid heeft, met de verzelfstandiging van de NS en de decentralisatie van het openbaar vervoer in de jaren-90 een proces in gang gezet dat de reiziger tot nu toe voornamelijk slechte kwaliteit en afbrokkelende dienstverlening heeft opgeleverd.

In ieder geval willen de consumentenorganisaties dat er nu geen onomkeerbare stappen worden genomen. Vanaf volgende week kunnen reizigers op stations een petitie ondertekenen.

Bijgaand treft u de brief aan de staatssecretaris aan, die heden is verstuurd.
Amersfoort, 28 mei 2004

---