INFO CENTRUM PAPIER EN KARTON

VNP-voorzitter Emmen viert de toekomst op 100-jarig bestaan

Den Haag, 28 mei 2004

De toekomst stond centraal op jubileum van de VNP. De branchevereniging voor de Nederlandse papier- en kartonindustrie werd op 27 mei 1904 opgericht in het Haagsche Koffiehuis in Utrecht. De VNP vierde haar 100-jarig op bestaan 28 mei in de Ridderzaal in Den Haag.

Toespraak voorzitter drs. W.J. Emmen
'Celebrating the future' ofwel de uitdaging aangaan om ervoor te zorgen dat papierconcerns blijvend investeren in hun Nederlandse fabrieken. Van de in totaal 27 Nederlandse papierfabrieken zijn er heden ten dage 23 in handen van internationale concerns.

Vechten voor je kansen
Vroeger binnen familiebedrijven, maar sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw meer en meer binnen internationale bedrijven, moet je vechten voor je kansen. Binnen de bedrijven wordt meestal jaarlijks een ranking gemaakt, waar de kosten van iedere fabriek met elkaar worden vergeleken. Zit je bij de besten, dan is alles mogelijk, wordt er geïnvesteerd, krijg je de resources om de toekomst uit te bouwen, zit je beneden het gemiddelde dan heb je een probleem.

Vooruit kijken
Europa, maar zeker ook de B.V. Nederland zit in wat sommigen zeggen de ergste groeicrisis sinds de 2e Wereldoorlog en het is o zo makkelijk om bij de pakken neer te zitten. Natuurlijk verwachten wij van de overheid initiatieven en impulsen die Nederland in Europa weer meer concurrerend maken en in ieder geval ons een level playing field geven,gelijke monniken, gelijke kappen. Maar, 'celebrating the future' betekent voor onze industrie, dat we echt vooruit kijken, dat we weten waar onze kostenniveaus over 5 tot 7 jaar moeten liggen, zodat wij de internationale vergelijking kunnen doorstaan en dat noemen we wereldtop.

Efficienter werken
De Nederlandse papier- en kartonindustrie is wereldtop op het gebied van energie en wij willen nu onderzoeken hoe wij nog 20 tot 50 % efficiënter kunnen worden?
Onze loonkosten in Nederland zijn veel hoger dan in het buitenland, vooral door te lage beschikbare uren per werknemer per jaar. We kunnen dit gedeeltelijk compenseren met een betere arbeidsproductiviteit. Wij werken nu aan plannen om ook hier 20 tot 50 %
productiviteitsverbetering te bereiken, na 100 jaar hard werken wordt het tijd om slimmer te gaan werken.

De uitdaging aannemen
De papier- en kartonindustrie neemt de uitdaging aan om met enthousiasme, nieuwe ideeën uit te proberen, te innoveren om zo de efficiency van onze bedrijven blijvend te verbeteren, zodat nieuwe investeringen in Nederland worden gedaan. Een echte uitdaging, waarmee ik de leden van de VNP feliciteer'.

Meer informatie
Meer informatie kunt u vinden op www.vnp-online.nl. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met de heer Deelen op 020 - 654 30 69 of via d.deelen@vnp-online.nl. Ook als u foto' s van de viering wilt ontvangen, kunt u zich wenden tot de heer Deelen.

31 mei 04 10:09