Eerste première sinds 'Rage d'amours'opera (2003) bij het Boston Symphony Orchestra

WERELDPREMIÈRE 'FEU' VAN NEDERLANDSE COMPONIST ROB ZUIDAM
IN 750-JARIGE DOM VAN UTRECHT OP 29 MEI AANSTAANDE

Utrecht, 25 mei 2004

Aanstaande zaterdag 29-5 (om 15.30 uur, concert) en daags erna (Pinksteren, om 10.30 uur, kerkdienst) gaat in de Dom van Utrecht de nieuwste compositie van Rob Zuidam in première.
Het werk is getiteld 'Feu' (Vuur).

De compositie, voor achtstemmig gemengd koor (inclusief vrouwenkoor op de hoge 'nonnengalerij' van de gotische Domkerk), vier renaissancetrombones, een enorm bamboeorgel (!) en groot kerkorgel, is gebaseerd op het beroemde Mémorial uit 1654 van de Franse filosoof, geleerde en schrijver Blaise Pascal.

'Feu' (Zuidams eerste religieuze compositie) is geschreven ter ere van het 750jarige bestaan van de gothische Dom van Utrecht. Uitvoerenden zijn de musici van de Domcantorij onder leiding van Domcantor Remco de Graas.
Deze muziekgroep maakte al eerder naam in binnen- en buitenland met belangrijke premières. Zoals vorig jaar, de eerste uitvoering van de Missa Ecce Sacerdos Magnus van Palestrina in een omvattende bewerking van Johann Sebastian Bach.

De laatste keer dat een belangrijk werk van Robert Zuidam in première ging, was in de zomer van 2003. Toen beleefde zijn opera 'Rage d'amours' bij het Boston Symphony Orchestra op het Tanglewood Festival of Contemporary Music zijn eerste uitvoering.

Zie bijgevoegde attachments: Toelichting op 'Feu' (van de componist zelf) + biografie R. Zuidam