Gemeente Sneek


Bestrijding nesten bastaard satijnvlinder

In Sneek zijn twee nesten van de
bastaardsatijnvlinder door medewerkers van de plantsoenendienst verwijderd. Dat is direct na ontdekking gebeurd, omdat de vlinders zich erg snel vermenigvuldigen. Waar zich nu één nest bevindt, zitten er over een jaar zo'n honderd. De gemeente wil er dit voorkomen en vraagt een ieder die een nest van de bastaardsatijnvlinder tegenkomt dit zo snel mogelijk door te geven aan de plantsoenendienst van de gemeente Sneek (tel: 48 59 31).

De nesten van de bastaard satijnvinder zijn herkenbaar aan de vele witte spinsels rondom een tak. In en rondom de spinsels bevinden zich veel rupsen. Deze vlinders leggen 's zomers eitjes aan de onderkant van boombladeren, met name bij eiken. Het zijn witte vlinders, niet te verwisselen met het koolwitje dat zijn eieren op koolplanten deponeert.

De jonge rupsen van de bastaard satijnvlinder spinnen het blad samen en vormen zo een nest waarin ze met grote aantallen tegelijk overwinteren.
In april verlaten ze het nest en vreten de bladeren van de bomen aan. Dan zijn ze te bestrijden, maar ook daarvoor al door de samengesponnen bladeren met inhoud te vernietigen.

© copyright 2004 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 26-5-2004