Twaalf overvallers aangehouden voor dertien overvallen

Utrecht 29-05-2004 - REGIO UTRECHT - Vanaf begin oktober 2003 heeft de recherche van het district Utrecht noord onderzoek verricht naar diverse overvallen op banken en supermarkten. Het vermoeden bestond dat deze overvallen werden gepleegd door voornamelijk uit Utrecht noord afkomstige personen.

Vanaf eind oktober tot op heden zijn twaalf verdachten aangehouden. De verdachten, in de leeftijd van 17 t/m 21 jaar, zitten momenteel in preventieve hechtenis en zullen op 14, 15 en 17 juni voor de rechter moeten verschijnen. De verdachten worden verdacht van betrokkenheid bij 13 overvallen. Hiervan werden vijf gepleegd op banken. Dit betrof twee overvallen in Utrecht op een bank aan het Willem van Noortplein in september en oktober 2003, eenmaal in Linschoten in oktober 2003, in Leerbroek eveneens in oktober 2003 en in Zaltbommel in januari 2003. Vijf overvallen betrof supermarkten, waarvan een in Utrecht op de Euterpedreef in november 2002 en op de Koldijksterraklaan in oktober 2003, een in Nieuwegein op een supermarkt aan de Waardijnburg in september 2003, eenmaal op een supermarkt in Barneveld in november 2003 en in Veldhoven in december 2003. Een overval betrof op een benzinestation aan de Pieter Nieuwlandstraat in Utrecht in november 2003. Verder wordt de groep verdacht van betrokkenheid bij een overval op een sigarenzaak aan de Euterpedreef in december 2002 en een videotheek op de Roelantdreef te Utrecht in november 2003.

Voorts werden er tijdens het onderzoek enkele overvallen door ingrijpen van de politie voorkomen. De verdachten maakten gebruik van vuur- en steekwapens om slachtoffers, waaronder kleine kinderen die toevallig aanwezig waren, te bedreigen. Ook werd geweld toegepast waardoor slachtoffers letsel opliepen. Van de buit is tot op heden nagenoeg niets teruggevonden.